DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ha megengedi, akkor néhány pontra válaszolnék, az első az építőipar. Ön előtt is ismert, hogy az építőipar - ha visszatekintünk - az elmúlt két évben sajnos nem éppen a növekvő ágazatok közé tartozik, de azért hadd utaljak arra, hogy volt egy időszak, amikor Magyarországon az építőipar erősen növekedett, aminek az oka egyébként a mögötte lévő devizahitelek. Tehát ez az a fajta növekedés, amiből köszönjük, nem kérünk, olyan - ha szabad úgy fogalmazni, az előbb is említettem - fenntartható növekedési pályára kell állítani az országot, amelyik nem adósságból növekszik. Volt az építőiparnak egy nagy felfutása, ami mögött egyébként a devizahitelek elfutása állt, és utána itt maradt az örökség a következő kormányra, miként tudja ezt a problémát kezelni.

Ami a gazdaságot illeti, nyilvánvalóan ahhoz, hogy egy ország sikeres legyen, és versenyképessé legyen, szükség van egy erős középvállalkozói és egy erős kisvállalkozói szektorra is. Magyarországon az a furcsa helyzet áll elő - de ön előtt is ismert -, az a fajta gazdasági dualizmus vagy kettősség lassan tíz éve ismert Magyarországon, amelyik az egyik oldalon tartalmazza a javarészt külföldi tulajdonú, nagyon technológiaintenzív, erősen exportra termelő, nagyon hatékony vállalati szektort, a másik oldalon pedig javarészt a hazai tulajdonú kis- vagy középvállalkozói, vagy éppen mikrovállalkozói szektort, amely nem képes exportra termelni, vagy csak nagyon kis mértékben képes exportra termelni, és kevésbé hatékony. Az igazi kérdés az, hogy miként lehet ezeket a szektorokat egymással összekötni, hogyan lehet a dualitás két ágát úgy összekapcsolni, hogy ezzel a magyar gazdaság erősödjön. És a gazdaságpolitikának ez az egyik kitüntetett területe, hogy erős középvállalkozói réteg jöjjön létre, erős kisvállalkozói réteg jelenjen meg, erre támaszkodhat a gazdaság.

(13.40)

Ezt szolgálják azok a lépések is, amiket részben már korábban államtitkár úr is említett, például a társasági adó csökkentése 19-ről 10 százalékra. Az adminisztrációs terhek csökkentése szintén ezt a vállalati kört érinti, s részben az uniós pályázatok és a hozzá kapcsolódó támogatási rendszerek is a kis- és középvállalkozói kört érintik.

Ami pedig a különféle kifejezéseket illeti, amiket ön említett, oligarchák és társaik, hadd utaljak egyetlenegy számra. Mindig abból indul ki, hogy állami forrásokhoz vagy állami megbízásokhoz hozzájutva a gazdaság trendje abba az irányba mutat, hogy az állami újraelosztás Magyarországon csökken. És talán ez a legfontosabb: 2013-ban GDP-arányosan az állam kiadásai az Európai Unió átlaga alá mennek, 47,6 százalékra, s bevételi szinten is az uniós átlag 45,2 százalék, míg Magyarországon 44,6 százalékra csökkent. Egy olyan államot építünk fel, amely egyre kisebb arányban végzi az újraelosztás feladatát. A karcsú és hatékony állam felépítése a legfontosabb cél, vele párhuzamosan pedig a kis- és középvállalkozói réteg megerősítése.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage