SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Miközben önök szüntelenül arról győzködik a termőföldért aggódó honfitársainkat, hogy oligarchák márpedig nincsenek, miközben úton-útfélen azt hangoztatják, hogy ez csak politikai hisztériakeltés, semmi más, aközben egyre másra derülnek ki a kétes ügyletek. Sokatmondóak a Nemzeti Földalapkezelő által közzétett adatok, hol az derül ki, hogy egyazon érdekeltségi vagy családi kör nyer el hatalmas területeket, hol pedig az, hogy azért zárulnak eredménytelenséggel egyes pályázatok, mert ezzel a fennálló birtokrendszer változatlan marad.

Vannak kifejezetten sikeres megyék is. Tekinthetjük ilyennek a sokat emlegetett Fejér megyei területeket, amelyekre az érdeklődés igen magas volt, és a pályáztatás is eredményesen zárult. Nézzünk egy példát, mondjuk, Szabadhídvég esetét, ahol mindkét pályázat nyertese egy bizonyos Lajoskomáromi Tejtermelő Kft. lett, és nyert el 20 évre szóló termőföld-haszonbérleti jogot. E társaságnak nemrégiben tulajdonosa volt dr. Raskó György, aki természetes módon helyezkedik szembe a családi gazdálkodókkal, és a nagybirtokokban, nagyüzemekben látja a jövőt.

A szabadhídvégi pályázatok hűen mutatják, hogy miként lehet a hazai termőföldet már most, a földmoratórium ideje alatt idegen kézre játszani. A Lajoskomáromi Tejtermelő Kft. az Üveg-Ásvány Bányászati Ipari Korlátolt Felelősségű Társaság közbeiktatásával többek között egy ismeretlen tulajdonosi összetételű szlovák cég, a SlovMineral tulajdonában áll.

Orbán Viktor a Darányi Ignác-terv bemutatóján az alábbiakat mondta: "Mi, magyarok pontosan tudjuk, hogy a föld nem pusztán kenyeret ad az embernek, hanem közösséget, kultúrát, történelmet, lelket, vagyis lényegében mindent." Kérdezem a tisztelt miniszter urat, hogy a fenti kijelentés miként egyeztethető össze a magyar termőföld idegen kezekbe történő átjátszásával.

Fejér megye azonban nemcsak ilyen jelenségek miatt került az érdeklődés középpontjába. Sajátos példa a felcsúti Junek Nikolett esete is. Az Európai Bizottság magyarországi képviselete által fenntartott honlap tanúsága szerint egy héttel ezelőtt Junek Nikolett, mint a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztési főosztályának vidék- és térségfejlesztési koordinátora, a jászberényi főiskolán "Nemzeti vidékfejlesztési stratégia - célok és lehetőségek" címmel tartott előadást. Junek Nikolett bizonyosan látja azokat a célokat és lehetőségeket, amelyeket önök a nemzeti vidékfejlesztési stratégia alatt értenek. Ez azonban már nem azonos az Ángyán professzor úr által megálmodott nemzeti vidékstratégiával. Junek Nikolett több mint 88 hektár termőföld haszonbérletének jogát nyerte el Felcsúton. Úgy látszik, ez már az oligarchák stratégiája.

Kérdezem a tisztelt miniszter urat, Junek Nikolett esetében miként érvényesülnek a tárcánál a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény szerinti összeférhetetlenségi szabályok.

Kérem a miniszter urat, hogy ha lehet, konkrét válaszokat adjon erre az ügyre, és ne általánosságban csak azt mondja, hogy önöknél minden rendben van. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage