DR. FAZEKAS SÁNDOR vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Meglesz a konkrét válasz. Azt hiszem, valamennyien láthatjuk, hogy az állami földek bérbeadása körül gerjesztett vita pusztán egy politikai haszonszerző akció (Közbeszólás az MSZP soraiból: Önöknek! Oligarcháknak!), egy párt vidéki megerősítési szándéka, ki tudja, esetleg egy új párt építésének szándéka is. Világos logika ez. Dühödt elszántsággal újabb és újabb ügyeket akarnak kreálni akár a most földhöz jutó gazdák rovására is. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Szegények! Bántják őket.) A több mint 600 nyertes pályázó közül önök 5-10 ügy állandó melegen tartásával próbálják megtéveszteni az állampolgárokat, persze elsősorban a budapestieket, ugyanis vidéken senki nem vevő már erre. Kérdezzék csak meg Schiffer képviselő urat: az ő karcagi rendezvényén kereken öten vettek részt.

Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném felhívni a figyelmét, hogy egy gazdasági társaság pályázatánál elég nehezen lenne jogszerű bárkit is kizárni azért, mert valaki a régmúltban valamikor, mondjuk, X. Y. a tulajdonosa volt, és ez még úgysem lehetséges, ha egy jobbikos képviselő szerint az illető nézetei nem egyeznek meg a Jobbik nézeteivel. Egyébként a Lajoskomáromi Tejtermelő Kft. 28 főt foglalkoztató társaság, amely rendkívül magas szinten foglalkozik állattenyésztéssel, 600-as létszámú tehenészeti telepéről került ki például a legutóbbi állattenyésztési napok legszebb és legértékesebb üszője. Oligarchák lennének? Semmiképpen! De sajnos önt ezek a számok és a valóság sem érdekelte az interpelláció megfogalmazásánál. Úgy látom, örömmel fedezett fel a cég adatai között egy szlovákiai címet, és ebből vonta le azt a következtetést, hogy idegeneké lesz a föld.

Először is szeretném kérni, tisztelt képviselő úr, hogy máskor az interpellációja benyújtott szövegében ne féljen magyarul leírni Zselic település nevét, amit ön most nem mondott el egyébként. Javaslom, ugyanúgy magyarul írja le és mondja el, ahogy Kassa vagy Kolozsvár nevét is használja. Ez egy felvidéki magyar város egyébként, és szerintem az ott élő magyar emberektől nem kell félteni a magyar hazát, sőt a termőföldet sem. A Lajoskomáromi Tejtermelő Kft. tulajdonosa épp egy Zselicről származó felvidéki magyar lányt vett feleségül, és ez a cég nyerte el 20 hektár terület bérleti jogát. Húsz hektárét. Hadd kérdezzem meg ismételten: a 20 hektár föld miatt ők is oligarchának tekinthetők?

Ami pedig Junek Nikolett ügyét illeti, szeretném nyomatékosan kérni, hogy egy-egy politikai haszonleső akciójuk előtt tájékozódjanak, és ne dobálózzanak nevekkel, mert így könnyen meghurcolhatnak bárkit bármikor alaptalanul.

Kérem, ha tud ilyet, mutassa meg, hogy melyik jogszabály alapján vélt törvénytelenséget felfedezni. Tisztelt Képviselő Úr! Ilyen jogszabály nincs, arra pedig külön büszke vagyok, hogy az általam vezetett minisztériumban olyan munkatársak is vannak, akik meg is tudják csinálni, amiről beszélnek. Boldogok lennénk, ha az ellenzék soraiban is lennének ilyenek. Egyébként az említett őstermelő hölgy 88 hektár területet nyert, és 45 darab húsmarha megvásárlásával nekilátott a munkának, a jószágtartásnak. (Moraj a Fidesz soraiból.) Hadd kérdezzem meg: önök szerint a térségi koordinátor őstermelő is oligarcha?

Arra kérem a tisztelt hangulatkeltő képviselőtársaimat, hagyják abba tevékenységüket, és ne a gazdák kárára próbáljanak meg politikai tőkét kovácsolni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage