HALÁSZ JÁNOS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! A kormány számára nagyon fontos feladat, hogy a tanyavilágban élők számára biztosítsa a szükséges szolgáltatásokat. A nagy távolságok, a gyakorta rendkívül rossz útviszonyok, a sok helyen elszórtan elhelyezkedő házak, a lakók elszigeteltsége különösen is fontossá teszi a kormány figyelmét.

Az idős emberek alapvető megélhetési formája általában a nyugdíj. A kormány ezért helyez óriási hangsúlyt a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzésére. A tanyán élő idős nők azért vannak még az átlagosnál is nehezebb helyzetben, mert a termelőszövetkezetben annak idején általuk végzett munkát sokszor a család férfi tagjainak írták jóvá. Az ilyen helyzetben lévők egy része özvegyi nyugdíjból él, amely az elhunyt házastárs nyugdíjának 60 százaléka. Ezért tartjuk fontosnak, hogy a kormány lehetővé teszi a nagyon alacsony összegű nyugdíjból élők számára a nyugellátásuk emelését méltányosságból.

Krízishelyzet esetén egyszeri segélyt is igényelhetnek a nyugdíj-biztosítási, igazgatási szervektől. Azok az idős nők, akik az említett ellátások egyikében sem részesülnek, vagy azok összege rendkívül alacsony, időskorúak járadékában részesülhetnek.

A kormány arra is figyel, hogy a tanyavilágban élők segítséget kapjanak mindennapi életükhöz. Különösen így van ez azok esetében, akik bár egészségi állapotuk okán indokolt lenne, nem akarnak bentlakásos intézménybe költözni. Nagyon fontosnak tartjuk a tanyagondnokok szerepének megerősítését, hiszen a tanyagondnokok azok, akik túl az ön által felsoroltakon, kiviszik a házigondozót, a családgondozót, vagy éppen a tanyán élőt szállítják be az orvoshoz, idősek nappali intézményeibe, boltba vagy ahová szükséges. Nem felel meg a valóságnak az, hogy a tanyagondnokok nem jutnak el a tanyákra, és nem végzik el a tevékenységüket. Úgy vélem, ezt mind maguk a tanyagondnokok, mind az általuk létrehozott 10 falu- és tanyagondnoki egyesület is megerősítheti.

Tisztelt Képviselő Asszony! Mi tanyafejlesztési programot indítottunk. A tanyafejlesztési program kormányzati prioritást élvező, teljes egészében hazai, nemzeti forrásokból finanszírozott program, amelynek célja a tanyai gazdálkodás megújítása sajátos értékeinek megmentésével, továbbá a tanyai életmód hátrányainak csökkentése. A 2012. évi program két célterület keretében fog támogatást nyújtani: önkormányzati típusú, helyi közösségek számára kiírt pályázati konstrukciók esetén és az egyéni típusú, tanyagazdák számára kiírt pályázati konstrukciók területén.

A tanyafejlesztési program keretében megvalósuló nyílt pályázati rendszer a tavalyi program széles körű társadalmi népszerűsége miatt idén megemelkedett keretösszeggel, 1,5 milliárd forinttal fog működni. A kormány célja, hogy minél több tanya, tanyai gazdálkodó, tanyai lakos számára érezhető előnyöket jelentő támogatást biztosítson.

Idén megnövekedett keretösszeg áll rendelkezésre a tanyagondnoki szolgálatok számára is. 2011-ben 50 millió forint keretösszeget határozott meg a pályázat, minden pályázat és pályázó maradéktalanul támogatásban részesült.

A 2012. évi pályázatban várhatóan 100 millió forintos keretösszeget határoz meg a kormány a tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére, ami magában foglalja a működő tanyagondnoki szolgálatok tevékenységének fejlesztését, a működő tanyagondnoki civil szervezetek szakmai tevékenységének fejlesztését és a mobil egészségügyi vizsgálatok végzésének szervezését tanyai lakosok számára.

A tervek szerint a tanyagazdáknak idén lehetőségük lesz a program keretén belül a tanyai közbiztonság javítását célzó eszközök beszerzésére is. Emellett nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy külön pozitív elbírálásban részesüljenek idén a hátrányos helyzetű idős tanyai lakosok a pályázat pontozása során.

Tisztelt Képviselő Asszony! Azt gondolom, a fentiek bizonyítják, hogy a tanyákon élőket a kormány nem hagyja magára, rendelkezésére álló eszközeivel számukra ellátást biztosít.

Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage