GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A kétezer lakos egyenérték alatti kistelepülések szennyvízkezelésének megoldására a kiírt pályázatot május 2-ig kellett beadni. Az ország több régiójában tucatnyi önkormányzat élt ezzel a lehetőséggel és pályázott. Eddig semmi gond.

Nyolc nappal a pályázat beadási határideje után megjelent a Magyar Közlönyben az 1144/2012-es kormányhatározat a regionális operatív programok 2011-13. évekre szóló akciótervének jóváhagyásáról.

(14.30)

Ebben önök úgy döntöttek, hogy a kistelepülések szennyvízkezelésének megoldására a Dél-Alföldön, a Dél-Dunántúlon és a Nyugat-Dunántúlon 2012-ben és '13-ban összesen nulla forintot szánnak. Egy ilyen pályázat elkészítése a beadásig 4-6 millió forintba kerül településenként - tervek, engedélyek, pályázatírás. Miért dobattak ki tucatnyi önkormányzattal több száz millió forint közpénzt, ha tudták, hogy nincs forrás? Ha nem tudták és úgy írták ki, még nagyobb a baj.

Ugyanezen pályázatoknál a ROP keretében pályázati kiírás alapján azok a települések jogosultak pályázni, amelyek a nemzeti települési szennyvíz-elvezetési és -tisztítási megvalósítási programról szóló hatályos kormányrendelet 2. számú mellékletében meghatározott agglomerációs települési listán nem szereplő 2 ezer lakos egyenérték alatti települések. Ez évek óta így van, szakmailag nyilván így is helyes. Az agglomerációs listáról való lekerüléshez a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatósághoz kellett fordulni, amely, amennyiben a kérdést megalapozottnak tartotta, igazolást állított ki, amely alapján később elvégezték a törlést, a hivatkozott melléklet módosítását.

A kormányhatározat-módosítás közötti időben az igazgatóság igazolásának csatolásával lehetett érvényesen pályázni. Hiszem, hogy ez is a helyén van. A probléma csak ott van, hogy az NFÜ rendkívül hozzáértő csapata ezt a gyakorlatot megváltoztatta, az igazolással rendelkező települések pályázatát egyszerűen elutasították. Meggyőződésem, hogy az NFÜ háza táján nem mennek jól a dolgok.

Tisztelettel kérdezem: ha nincs pénz, akkor miért írnak ki egy pályázatot? Mi a megoldás, miben reménykedhetnek a kistelepülések? Ki és miért akadályozza a kistelepülések szennyvíztisztítását? Miért tűrik, hogy a kistelepüléseket és azok lakóit átverjék és megkopasszák? Mit ér a vízügyi igazgatóság igazolása, ha azt az NFÜ nem fogadja el? Meddig tűrik és akadályozzák az uniós források mielőbbi (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) hasznos felhasználását? Lehet, hogy a kistelepüléseknek is csatlakozniuk kell bizonyos érdekkörökhöz?

Köszönöm szépen. Várom a válaszát. (Taps az MSZP padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage