DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A részletek előtt lássuk az uniós fejlesztési források felhasználásával kapcsolatos tényeket.

A kormányváltás óta dinamikusan emelkedett a szerződött projektek száma. A 2007 januárja és 2010 májusának vége, tehát az előző kormány időszaka közti eredményeket nagyjából megdupláztuk. Csak ezt a mutatót tekintve Magyarország fejlesztéspolitikája mintegy 100 százalékkal hatékonyabb, mint a korábbi kormány alatt volt. Jelentősen növekedett a kifizetések összege is. Az MSZP-kormányzat teljesítményével összevetve a heti átlag tekintetében 5,5 milliárd forint helyett mintegy 20 milliárd forintról beszélhetünk hetente, ráadásul bebizonyítottuk azt is, hogy az intézményrendszer képes megfelelő mennyiségű számla beérkezése esetén a heti 50 milliárd forint kifizetésére is.

A forrásfelhasználás gyorsítása érdekében már eddig is számos intézkedést hoztunk: egységes eljárásrendet alkottunk; központosított rendszert vezettünk be; átláthatóvá tettük az intézményrendszert; csökkentettük a közreműködő szervezetek számát; egyszerűsítettük a pályázást; lehetővé vált a pályázatok elektronikus formában történő beadása; csökkentettük a kifizetések előírt határidejét; egyszerűsödtek a kiemelt projektek előkészítésére vonatkozó szabályok; bevezettük a kifizetési folyamatban iktatott elektronikus aláírást.

A statisztikai adatok egyértelműen az új rendszer hatékonyságát bizonyítják. Az Új Széchenyi-terv megindítását követően közel 24 ezer pályázat érkezett be, az ezek alapján igényelt támogatás pedig több mint 2450 milliárd forint. Ráadásul a következő négy hétben 19 új pályázati kiírás indul, mintegy 50 milliárdos keretösszeggel.

Ezek után néhány szó a részletekről. Vizeink fokozott védelme megköveteli a szennyvíz elvezetésével, tisztításával kapcsolatos fejlesztések kiemelt kezelését. Az Unió irányelvei a szennyvízelvezetést illetően csak a 2 ezer főnél nagyobb lélekszámú településekre kötelezőek, a kormány mégis figyelmet fordított és fordít a kistelepülések helyzetének javítására.

Az operatív program keretében eddig 95 beruházás támogatásáról döntött a kormány, a megítélt támogatás összege meghaladja a 25,5 milliárd forintot. Igazi lendületet ez a terület is a kormányváltás után kapott: 2010 júniusa óta 58 darab projekt szerződött, 15,3 milliárd forint összegben.

A fejlesztéspolitika 2010-ig történt működéséből látható, hogy a kormányváltás látható bekövetkeztével számolva számtalan olyan döntést hozott az akkori politikai vezetés, amely a gazdasági racionalitást nélkülözve kizárólag politikai szempontokat vett figyelembe.

A kormánynak az a célja, hogy a rendelkezésre álló európai uniós fejlesztési forrásokat a lehető legnagyobb mértékben felhasználja, ehhez azonban olyan konstrukcióra van szükség, amely biztosítja a megfelelő pályázatok beérkezését, a kivitelezések befejezését és a korábbi, megfelelő lehívását a rendelkezésre álló időkereteken belül.

Ezért ez a feszített munkatempó esetenként valóban okoz nehézségeket, amelyek kapcsán nekem itt és ma nem kellene mindezt elmondanom, amennyiben az MSZMP-kormány az ország (Szórványos derültség és közbeszólások az MSZP padsoraiból.) érdekeire tekintettel végezte volna munkáját.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból. - Közbeszólások ugyanonnan: Így van!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage