KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az ember ma még csak meg sem lepődik, ha a közbeszerzések terén ma már szinte egyeduralkodó Közgép Zrt. újabb milliárdos üzletéről hall. Így az sem meglepő, hogy az oligarchák a hulladékbizniszbe is beszálltak.

Ahogy azt a sajtóból a napokban megtudhattuk, a Simicska Lajos tulajdonosi körébe tartozó Közgép Zrt. és a Strabag által alkotott konzorcium söpörte be a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program egyik legjelentősebb részének munkáit is. A május 18-án aláírt 9,4 milliárdos szerződés értelmében 313, Somogy, Tolna és Baranya megyei települést összefogó Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulásnak három helyszínen, Kökény, Barcs és Marcali helyszíneken hulladékkezelő központot kell létesítenie.

Érdekesség, hogy amikor a konzorcium 2010-ben egyedüliként jelentkezett a Mecsek-Dráva-program közbeszerzési pályázatára, azt vetélytársak hiányában érvénytelennek kellett nyilvánítani. Ám a parlament kétharmados többségének nem sokkal későbbi törvénymódosítása után, amely a közbeszerzési törvényből törölte azt a rendelkezést, hogy egyedüli pályázó nem nyerhet, újra megindultak a tárgyalások. Az önkormányzati társulásnak ezt követően sikerült 1 milliárd forintot lealkudni a korábbi ajánlatból.

Az uniós támogatással megvalósuló program első, tavaly megkezdett szakaszát, az átrakóállomásokat, hulladékudvarokat és gyűjtőszigeteket érintő közbeszerzést szintén a Strabag-Közgép-konzorcium nyerte, így eddig összesen 11,6 milliárd forinthoz jutott a két cég. Közülük a Közgép úgy nyerhet folyamatosan uniós támogatásokból megvalósuló pályázatokon közbeszerzéseket, hogy tulajdonosi köre nem teljesen tisztázott.

Eddig a sajtóhír, és rögtön adódik a kérdés: vajon államtitkár úr fenntartja-e Orbán Viktor miniszterelnök úr azon állítását, miszerint Magyarországon nincsenek oligarchák, és a Jobbik által felállítani kívánt, ezen ügyleteket kivizsgálni kívánó bizottság létrehozása indokolatlan volna?

(14.40)

Ön szerint nem volna egyszerűbb a Közbeszerzési Értesítőt egyedül a Közgép Zrt. részére kézbesíteni és elkerülni a színjátékot, amit önök közbeszerzésnek hívnak, de valójában inkább Közgép-szerzésnek lehetne nevezni?

Önök nemrégiben eltörölték a háztartási hulladék elszállítására meglévő díjemelési moratóriumot, aminek köszönhetően sok településen többszörösére emelhetik a szemétszállítási díjat - tették mindezt azért, hogy a Közgép és társai által megvalósított, fenntarthatatlan, óriási szemétlerakókra felvett uniós pénzt ne kelljen visszafizetni. Magyarul mondva: a kisnyugdíjassal fizettetik meg Simicskáék milliárdjait. Ez a Fidesz-kormány egyik elévülhetetlen bűne, amelyért keményen meg fog fizetni - ha előbb nem, 2014-ben biztosan.

Tisztelt Államtitkár Úr! Várom a megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik soraiban. - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Éhes disznó makkal álmodik!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage