DR. VADAI ÁGNES (független): Csak hogy tisztázzuk: arról az emberről beszélünk, aki idegen csapatok szuronyának árnyékában szerezte meg a főhatalmat (Dr. Gaudi-Nagy Tamás: Miről beszélsz?); arról, aki uralmát vérfürdőt rendező különítményes hordáinak támogatásával szilárdította meg (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Kádár!); arról, aki rábólintott a jobboldal által előszeretettel a legnagyobb nemzeti tragédiának nevezett trianoni békeszerződésre; arról, akinek országlása idején fogadták el a XX. század első, zsidókat diszkrimináló törvényét, amit utána három további zsidótörvény követett; arról, akinek népnyúzó rendszerét egyként utasították el nemcsak a baloldal legjobbjai, de a mai nacionalista jobboldal által példaképnek tekintett népi írók is; arról, aki politikájával kiszolgáltatta Magyarországot a hitleri Németországnak; arról, aki belevitte hazánkat egy, az országot csaknem földig romboló háborúba; arról, akinek kormánya már a német megszállás előtt három évvel a halálba küldött 23 ezer magyar zsidót; arról, akinek közigazgatása német megrendelésre csaknem félmillió magyar állampolgárt deportált és hurcolt megsemmisítő táborba alig három hónap alatt; arról, aki magyar állampolgárok százezreit küldte az orosz hómezőkre megfagyni; arról, aki életműve megkoronázásaképpen a bukás előtt pár hónappal Szálasi gyilkos hordái kezébe játszotta át a hatalmat; arról, akinek egymillió magyar életéről kellett volna háborús bűnösként számot adnia, ha Sztálin kegyelme ettől meg nem óvja. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból: Idő!)

Trianonban csak Magyarország lakóinak száma fogyatkozott meg ötmillióval, de a magyar nemzet lélekszámában nem esett kár. Horthy a magyar nemzet egymilliós veszteségéért felelős.

Tisztelt Miniszter Úr! Kérem, válaszában kíméljen meg az önkormányzatok szuverén döntésére való hivatkozástól, semmi sem akadályozta volna meg önöket abban, hogy a párizsi békeszerződés szellemében (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) törvénnyel állják útját a terjedő Horthy-kultusznak. (Közbekiáltások a kormánypárti padsorokból: Idő! - Nagy zaj.) Nem tették, mert nem is akarták. Önök a szélsőjobboldali szavazatokért (Az elnök ismét csenget.) a Jobbikkal folytatott versenyben jónak látták Horthy feledésre méltó...

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage