GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, nemzeti konzultációt csinálni akkor, amikor az elmúlt két évben semmit nem csináltak, szégyen. Nemzeti konzultációt csinálnak most nem másból, mint a munka világából, munkahelyteremtésből; hozzáteszem, a korábbiakban szociális ügyekből csináltak, vagy az alaptörvény kérdéséről, vagy a nyugdíjak dolgában; szociális kérdésekben, amelyek tekintetében több mint egymillióval nőtt az elmúlt két évben azoknak a száma, akik a létminimum alatt élik az életüket; nyugdíjügyekben, amikor azt sem teljesítették, ami a törvény általi kötelezettségük lett volna; a valamikori nyugdíjasok ügyében pedig, akiktől elkobozták a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokat, a hosszú távú biztonságukat vették el; most a munkahelyteremtés tekintetében.

Azt kell hogy mondjam, az elmúlt két évben semmit nem csináltak, egymillió munkahelyet ígértek az embereknek, és nem történik semmi, munkahelyek nem születnek. Az elmúlt két esztendőben a foglalkoztatás világában csak romboltak, az ellátottak tekintetében pedig csak elvettek, miközben minden járulékot beszednek a munkaadóktól és beszednek a munkavállalóktól is.

(15.10)

Azt kell mondjam, hogy olyan szabályozási környezetet teremtettek a munka törvénykönyvén keresztül, mint a délutáni pótlékok megszüntetése, az éjszakai pótlékok 30 százalékra csökkentése, a regionális minimálbér bevezetésének a lehetősége, a közfoglalkoztatási minimálbér 47 ezer forinton történő meghatározása; éljenek meg belőle címszóval, itt a Parlament falai között hirdették a fideszes képviselők. Az érdekegyeztetés rendszerét szétzúzták. Nokia? Munkahelyteremtés? A miniszterelnök ráér vagy nem ér rá? No szóval, ilyen kérdések közepette zajlik a világ a hátunk mögött.

És most a visszajelzés miről szól? Az építőipar, ami a gazdasági folyamatok legjobb visszajelzője, azt mutatja, hogy leépítések sokasága következik, azt mutatja, hogy felszámolási és csődeljárások sokasága következik.

Miniszter Úr! Hogy gondolják, nemzeti konzultációt kell csinálni, vagy végre munkahelyeket kellene teremteni? Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage