DR. NAVRACSICS TIBOR közigazgatási és igazságügyi miniszter: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ha azt nézzük, akkor valóban nemzeti konzultáció nélkül is tudott az előző kormány 2006-ban világrekorder költségvetési hiányt csinálni, és 2007-ben európai uniós költségvetési hiányt. Tehát önmagában nem szükséges nemzeti konzultációt szervezni.

Mi mégis úgy gondoljuk, hogy fontos és szükséges megkérdezni az embereket, amikor valamilyen jelentősebb és új politikai irányvonalról kell dönteni, hasonlóképpen a munka világát érintő kérdésekben. Hiszen nagyon sokszor lehet találkozni azokkal a véleményekkel, miszerint inkább a munkahelyteremtést és kevésbé a segélyezést kell pártolni. Sokszor elmondjuk itt a politikai életben, hogy munkahelyeket kell teremteni, és nem a segélyre szorulók számát kell növelni. De fontos ezekhez a döntésekhez, ezeknek a döntéseknek a meghozatalához az, hogy tudjuk, a magyar társadalom döntő többsége mit gondol ezekről.

Az eddigi nemzeti konzultációk lényege az volt, akár az alkotmányozás, akár pedig a szociális konzultáció tekintetében, hogy a magyar társadalom túlnyomó többsége egyetért azzal, hogy munkaalapú társadalmat kell létrehozni, ahol az érdemek alapján történő érvényesülés a munkában szerzett érdemeket jelenti. Ez azt is jelenti, hogy a mostani nemzeti konzultációból beérkezett válaszoknak kell a jövőben alárendelnünk a saját politikai céljainkat is, azaz amikor azt tűzzük ki célul, hogy versenyképes Magyarországot kell teremteni, hogy mire Európa kikerül a gazdasági válságból és a gazdasági növekedés időszakába lép, addigra Magyarország követni tudja a nagy európai országokat a gazdasági növekedésben, akkor azt is tudnunk kell, hogy melyik azok a konkrét megoldások vagy melyek azok a konkrét irányvonalak, amelyek a társadalom többségének a támogatását élvezik. Már csak azért is, mert a tíz éven belül megvalósulandó 1 millió munkahely - amelyet 2010-ben tűzött ki célul a kormány - ha tényleg megvalósul, akkor valóban a társadalom támogatását élvezze, és a versenyképesség erősödésével járjon.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage