HALÁSZ JÁNOS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az egészségügyi ellátórendszer megújítását célzó Semmelweis-terv tervezett intézkedéseinek egyike az intézmények közötti együttműködést támogató új állami egészségszervezési modell kialakítása, mindehhez kapcsolódva a kórházak gyógyszerellátását az intézet részeként működő intézeti gyógyszertáraknak teljeskörűen kell biztosítani, elősegítve az intézetek racionális gyógyszerfelhasználását és gazdálkodását.

Biztosítani kell a gyógyszerészek részvételét az intézetben kezelt betegek terápiáját kialakító és felügyelő teamekben. Cél, hogy kórházainkban a gyógyszerezés minőségi, szakmai mutatói az európai gyakorlattal harmonizáljanak. Az intézeti gyógyszerellátás megújítása a kórházak területén zajló funkcionális integrációval párhuzamosan valósul meg.

Felkértük az Egészségügyi Szakmai Kollégium kórházi, klinikai gyógyszerészeti tagozatát, hogy ennek figyelembevételével tekintse át az intézeti gyógyszerellátás rendszerét, az intézeti gyógyszertárak működését, és szükség esetén tegyen javaslatot a jelenlegi szabályozás módosítására.

Tisztelt Képviselő Úr! A nemzetközi folyamatokat tanulmányozva egyértelmű, hogy az automata gyógyszerelés a kórházakban mindazok mellett, hogy elősegíti a költségtakarékosságot, a beteg- és gyógyszerbiztonságot is javítja. Mindezen területek fejlesztésének is új lehetőségeket nyit az egészségügyi ellátórendszer átszervezése. Mindemellett a gyógyszerbeszerzések összehangolt megvalósítása érdekében felállításra került az Országos Gyóyszerterápiás Tanács. A tanács legfontosabb feladata az egységes országos kórházi gyógyszerlista kialakítása és folyamatos monitorozása, a gyógyszerközbeszerzések szakmai előkészítése, értékelése, a kórházi gyógyszerfelhasználás és -beszerzés szakmai és gazdaságossági szempontú elemzése. Köszönöm szépen, hogy meghallgatta a válaszomat. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage