SZABÓ REBEKA (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt hetekben a Csarna-völgy neve többször felmerült a médiában. A völgy a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi szempontból egyik legértékesebb, fokozottan védett erdőrészlete, ahol ennek ellenére faanyagtermelés igénye merült fel.

Azt gondolom, ez az ügy is rávilágít arra, hogy Magyarországon a nemzeti parkok természetvédelmi kezelése jelenleg nincs megnyugtatóan rendezve. Az 1996. évi, a természet védelméről szóló törvény 28. §-ának értelmében valamennyi nemzeti parkban övezeti besorolást kell érvényesíteni. Ennek lényege, hogy a nemzeti parkokban olyan, megfelelő nagyságú, fokozottan védett területeket, úgymond természeti zónákat kellene kijelölni, ahol nem folyik nyersanyagtermelés, ezáltal a természetes folyamatok szabadon érvényesülhetnek.

A környező országok többségében is ennek az irányelvnek megfelelően történik a nemzeti parkok vagyonkezelése Ausztriától Románián át Horvátországig. Sajnos a törvény hatálybalépése óta eltelt mintegy 16 esztendő során a nemzeti parki övezetek kialakítására sehol nem került sor az országban. Ennek eredményeképp a nemzeti parkok határain belül található erdőterületek túlnyomó részén hagyományos erdőgazdálkodás folyik, ami véleményünk szerint sem természetvédelmi, sem közjóléti szempontból nem előremutató, illetve nem felel meg a nemzetközi normáknak sem.

A kérdésem tehát az lenne: mi az oka annak, hogy az említett törvényi előírásoknak megfelelő övezeti rendszer kialakítása a mai napig várat magára? Kérdezem továbbá, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium milyen konkrét lépéseket tud és tervez tenni annak érdekében, hogy a nemzeti parki övezetek minél előbb kijelölésre kerüljenek, ezáltal létrejöjjenek a megfelelő természetvédelmi kezelés alapvető feltételei, és az erdők kezelésében érintett különböző hatóságok és intézmények világosabb keretet kapjanak a feladataik elvégzéséhez.

Tisztelettel várom válaszát. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage