DR. SÓS TAMÁS (MSZP): Elnök Úr! Államtitkár Úr! A kérdésem konkrétan a 2012. évi, tehát a mostani aktuális tanulószerződési számra vonatkozik. Szeretnék rákérdezni a Nemzeti Munkaügyi Hivatalnál, illetve a kamaránál lévő két számadatra konkrétan. Ilyen értelemben érdekes, gondolom, a 2011-hez való viszonyítás. Azt már az államtitkár úr többször elmondta, de ha itt ismételné, hogy mit terveznek a jövő esztendőben. Mert úgy gondolom, hogy ezekből a számadatokból nagyon sok mindenre lehetne következtetni.

Azoknak, gondolom, államtitkár úrral közösen elmondhatjuk, akik nincsenek benne annyira a szakképzés kérdésében, hogy ezt február végéig át kellett kötniük az érintetteknek. Ilyen értelemben érdekes, hogy február után hogyan alakultak a tanulószerződések számadatai. Jó lenne, ha erre a kérdésre választ kapnánk, különösképpen azért, mert többen aggodalommal fogalmazták meg, hogy önök nem hozták nyilvánosságra az ez évi számadatot, nem arról van-e szó, hogy a korábbi esztendőhöz képest a tanulószerződések számának növekedése megtorpant, sőt komoly gondok, problémák vannak, hiszen nem egy sikertörténet a szakképzési hozzájárulás felére való lecsökkentése, és ez is jelentős mértékben befolyásolta a tanulószerződések számát.

Tehát konkrétan a 2012. évi tanulószerződések számára kérdezek. Itt tudni kell azt, hogy kétfajta számadat van, egyrészt a szaktárcánál, az egy szigorúbb szám, a kamaránál nagyobb szám van. Ez is önmagában érdekes, ez sajnos korábban is így volt. Tehát ilyen értelemben is érdekes, hogy ezekből a számadatokból ön milyen következtetést von le, és milyen intézkedéseket tart fontosnak.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage