DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy a rendelkezésemre álló két percet is kétfelé bontsam, mert ön a magyar hajózást kérdezte, az a Mahart, ami vagy egy évtizede megszűnt, illetve azok a kisebb-nagyobb hajózási cégek, amelyek ma is működnek. Tehát egyik dolog a hajó, ami úszik, a másik pedig a víz, ami folyik. Kérdésének lényege a vízre vonatkozik, tehát magára a Dunára, ami nem a magyar hajózás, hanem az egész európai hajózás ügye.

Magyarország az uniós csatlakozással 250 centi plusz mínusz 10 százalék átlagos vízmélységet vállalt biztosítani, és ahogy ön a kérdésében is említette, ezt 2013-ra teljesítenünk kell. Ezt tudomásul véve és felismerve ma Magyarországon a vízügyi hatóságok 31 helyen jelöltek ki folyamkotrási lehetőséget, tehát olyan hagyományos folyamszabályozási módszert, amely nem érinti alapvetően a Duna medrének ökológiai sorsát, és amely lehetőséget ad arra, hogy Magyarország ezen uniós kötelezettségének eleget tesz.

Tökéletesen igaza van abban, hogy a szélsőséges időjárás sajnos alapvetően befolyásolja a vízhozamot. A Duna közép-európai mederszakaszán a három nagy gázlóvidéken túlmenően valóban további 28 helyen van kotrási terület kijelölve, de ez a feltétel jelenleg nem mindig adott. Az ehhez szükséges vízjogi engedélyek elkészültek, ezeken a folyamszabályozási munkálatokat előirányozták. Jelenleg valamennyi beavatkozási ponton a környezetvédelmi és vízjogi engedélyezési eljárás folyamatban van. Reméljük, hogy ezek mielőbb jogerősek lesznek, és a munkát meg lehet kezdeni.

Köszönöm, elnök úr. (Taps a Fidesz soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage