VÁGÓ GÁBOR (LMP): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! 2010. december 6-án Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János az alábbi szövegű politikai nyilatkozatot terjesztette be a Ház elé. Az Országgyűlés a közel 3 millió kötelező magán-nyugdíjpénztári tag eddigi befizetésének jövőbeni biztonsága érdekében kinyilvánítja, hogy garantálni kell az egyéni számlavezetés intézményét az állami nyugdíjrendszerbe átlépő, korábbi kötelező magán-nyugdíjpénztári tagoknak; garantálni kell az állami rendszerbe átlépőknek az egyéni számlára történő befizetések értékállóságát.

Ezt a politikai határozati javaslatot több mint négyötödös többséggel fogadta el a tisztelt Ház. Ehhez képest nem történt semmi. A munkának volt egy határideje, amit szintén a határozati javaslat foglalt magában, hogy 2011. január 31-ig kellett ezt a munkát elvégezni. Ámbátor nem történt semmi, és pont az egyéni számlák kidolgozásának érdekében volt egy olyan LMP-s módosító javaslat is még a 2011-es költségvetéshez, hogy a KSH-nál legyen egy forrásbővítés az egyéni számlák kidolgozása céljából. Ez is zárolásra került.

S most a képviselőtársainkkal úgy gondoljuk, hogy a Lázár, Orbán és Kósa képviselő urak által beterjesztett nyilatkozattal teljesen megegyező szövegű nyilatkozatot nyújtsunk be a Ház elé. Önök pontosan tudták, hogy honnan akarnak elmozdulni a nyugdíjrendszer kérdésében, viszont fogalmuk sem volt arról, hogy hová és még inkább hogyan akarnak elmozdulni.

Lássuk, mi történt eddig a sunyi nyugdíjreform-módosítások során! Több tucat törvénymódosítás volt. 2010-ben a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket először csak elterelték, majd utána jött a végső zsákmányszerző hadművelet, és einstandolták. Utána volt egy félszázalékos nyugdíjjárulék-emelés az adócsökkentési programjuk keretében, létrehozták a Nyugdíjreform és Államadósság-csökkentő Alapot, amelyből, hogy, hogy nem, olyan deviza- és tőzsdei ügyleteket kötöttek, amelyekkel rosszul jártak a magyar adófizetők, hiszen a felét érik azok a részvények, mint amikor megvásárolták azokat. 2010 decemberéből van itt ez a politikai határozattervezet, amivel mi megegyező szövegű határozatot nyújtottunk be.

A korhatár előtti nyugdíjakat is elvették, utána azon százezrek számára, akik ott maradtak a magánnyugdíjpénztárakban, további kiszámíthatatlan helyzetet teremtettek. Az LMP-nek volt egy javaslata, amely arról szólt, hogy azt a 250 milliárd vagyont annál a százezer embernél lehessen átvinni az önkéntes nyugdíjpénztárakba, az öngondoskodás, a saját jövőnkkel való törődés fontos dolog legyen Magyarországon. A nyugdíjrendszer ne a mindenkori kormányzatnak és ne a mindenkori politikai elitnek legyen a zsákmányszerző területe, ne arról szóljon a nyugdíjrendszer, hogy elveszünk állandóan, és utána a választások előtt meg szórunk valamit a nyugdíjasoknak! A nyugdíjrendszer legyen kiszámítható. Akik most a munkaerőpiacra lépnek, legyen bizodalmuk abban, hogy valaha lesz nekik nyugdíjuk. Önök ezzel az állandó férceléssel, amit a sunyi nyugdíjreform alatt véghezvittek, a kiszámíthatóságot és a bizalmat erodálják. Fogalma sincsen a mai magyar kormányzatnak, hogy milyen nyugdíjrendszert szeretne. Egyrészről van itt ez a politikai határozattervezet, amelyben benne van, hogy kellenek egyéni számlák. Balog miniszter úr a meghallgatásán azt mondta, hogy nem lesznek egyéni számlák.

(17.20)

Erre föl a Matolcsy-minisztériumból a bébiboom terve kapcsán azért mégiscsak kiderül, hogy az egyéni számlák rendszeréhez eléggé hasonló nyugdíjrendszer körvonalazódik. Most akkor lesznek számlák, nem lesznek számlák?

Ezeket a kérdéseket végre tisztába kellene tenni. Amennyiben vitára bocsátjuk ezt a politikai határozattervezetet, akkor mindenki tisztán látna, hogy merre, milyen nyugdíjrendszer felé is megyünk, mert jelenleg az az érzésem, hogy még a kormánypárti képviselőknek sincs róla fogalma.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az LMP padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage