DR. KOLBER ISTVÁN (független): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Demokratikus Koalíció képviselői, frakciója (Közbeszólások a kormányzó pártok padsoraiból, többek között: Minek a képviselői?) támogatja ezt a javaslatot, amelyet Jávor Benedek, Sheiring Gábor és Vágó Gábor terjesztett elő.

Ha elolvasták ezt a javaslatot, ez egy roppant rövid előterjesztés, rövid javaslat, de nem is kell, hogy hosszabb legyen, hiszen ahogy utaltak itt rá már az előterjesztők, Orbán Viktor, Kósa Lajos, Lázár János, majd később csatlakozóként Selmeczi Gabriella egy hasonló, az országgyűlési többség által elfogadott javaslatot terjesztett elő 2010-ben. Azonban az akkor elfogadott határozatot a kormány nem hajtotta végre, nincsen garantált egyéni számlavezetés a magán-nyugdíjpénztári rendszerből az állami nyugdíjpénztári rendszerbe átlépni kényszerülők részére. Itt tehát arról van szó, hogy sürgetik ennek a végrehajtását.

Sajnos, egyre nagyobb a félelem a nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatosan; nem társadalmi párbeszéd keretében készítik ezt elő. Az eddigi tapasztalatok, a magánnyugdíjpénztár 3000 milliárdjának az einstandolása, a rokkantnyugdíjakkal, a korhatár alatti nyugdíjakkal kapcsolatos intézkedések azonban joggal váltanak ki félelmeket.

A mai nyugdíjasok attól tartanak, és ennek szót is adtak éppen egy mai sajtótájékoztatón, hogy az inflációval növelt, követett nyugdíjemelés igazából a nyugdíjak elértéktelenedését jelenti, a nyugdíjas fogyasztói kosárral kellene ezt a problémát kezelni. Átfogóan, társadalmi méretekben, társadalmi párbeszéd keretében lehet, szabad a nyugdíjrendszert átalakítani. Erre nagy szükség lenne, mert a nyugdíj előtt álló generációk félnek, várakozással tekintenek a saját jövőjük irányába.

Attól a kormánytól, amelyik nem tartja az ígéreteit, attól azonban (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) ezen a területen sem várhatunk semmi jót. (Taps a függetlenek padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage