HEGEDŰS TAMÁS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársak! Két olyan politikai erő képviselői után kell felszólalnom, amelyek maguk is felelősek voltak annak az elrontott nyugdíjmodellnek a létrehozásáért, amely évtizedeken keresztül szívta ki a közpénzeket a magyar államkasszából és a társadalombiztosításból.

Mindig is vitáztunk azzal a megközelítésükkel, a baloldali ellenzéknek azzal a megközelítésével, hogy itt a valós megtakarítások úgymond lenyúlásáról lenne szó, hiszen ezek a pénzek mind átirányított közpénzek voltak, amelyeknek helye lett volna a közteherviselésben, helye lett volna a társadalombiztosítás gazdálkodásában. Ezeknek a pótlására kellett részben felvenni azt a hatalmas államadósságot, amelynek terheit a mai napig nyögjük.

Így az alapállásunk, a kritikai hozzáállásunk teljesen más természetű. Mi alapvetően nemcsak hogy egyetértettünk az elrontott rendszer korrekciójával és a második pillér államosításával, hanem elsőként fogalmaztuk meg azokat a kritikai észrevételeket, amelyek rámutattak ennek a hibájára. (Folyamatos zaj.)

Ugyanakkor konkrétan ez a két javaslat, ami ebben az előterjesztésben fekszik, része volt a Jobbik eredeti megoldási javaslatának is. Tehát mi támogattuk az államosítást, de pontosan ezzel a két feltétellel, hogy arra a hányadra, amely korábban a második pillérbe került, valósítsuk meg az állami rendszeren belül az egyéni számlavezetés lehetőségét, és biztosítsuk az értékállóságát.

A javaslatunkban ezt az értékállóságot az állampapírhozamok éves hozamának a jóváírása jelentette volna, ilyen módon az explicit államadósságot egy implicit államadóssággá alakítva át, ami kedvezőbb helyzetbe hozza az államháztartást, ugyanakkor megőrzi (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) az egyéni számlavezetés előnyeit is. Ezért mi támogatjuk ennek a javaslatnak az elfogadását. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

(17.30)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage