DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Magyarország és Ukrajna között a határforgalom ellenőrzéséről szóló megállapodás május 4-i aláírása jelentős előrelépés a magyar és az ukrán fél közötti együttműködés erősítésében. A megállapodás a határigazgatásra vonatkozó uniós joganyagnak teljes mértékben megfelel, korszerű módon és egységesen szabályozza a határátkelőhelyek működését, valamint a személy- és áruforgalom ellenőrzését, és teljes mértékben megfelel a magyar nemzeti érdekeknek is.

A határátlépés meggyorsítása és a várakozási idők csökkentése mindkét fél érdeke. A megállapodás ezért meghatározza a jövőbeni fejlesztési irányokat, a Beregsurány-Luzsanka közötti határátkelőhely bővítését, a Beregdaróc-Déda autópálya-határátkelőhely létrehozását, valamint a Záhony-Csap közös kapcsolattartási szolgálati hely kialakítását.

A megállapodás hatálybalépésének törvényi előfeltétele a kötelező hatályának elismerése és kihirdetése.

Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy támogassa a törvényjavaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage