MILE LAJOS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Egy megállapodás kihirdetéséről van szó, és előre jelzem, hogy a Lehet Más a Politika támogatni fogja ezt a törvényjavaslatot. Csupán néhány szemponttal szeretném bővíteni azokat az érveket, amelyek az indoklásban és a törvényszövegben is megtalálhatók.

Természetes, hogy nagy hiányosság, ha a határátkelőhelyek ellenőrzése és annak az eljárásrendje nincs rögzítve valamilyen egységes szerkezetű és korszerű szerződésben, tehát hiánypótló ez a megállapodás ilyen szempontból. Másrészt az sem elhanyagolandó, és erre kitér persze az indoklás, hogy a későbbi bővítéseknek is jogalapja lehet, ha egy hatályban lévő szerződés szabályozza az ellenőrzés rendjét.

Valóban nagyon fontos, hogy jogilag ez illeszkedik minden uniós elváráshoz, és egységes szerkezetű. Viszont néhány szempontot akkor bővítésként. Ez nemcsak az áruforgalom és nemcsak a személyi forgalom ellenőrzése szempontjából lényeges, hanem abból a szempontból is, hogy a magyar szomszédságpolitikának szerves részét képezi, hiszen egy ilyenfajta korszerűsítés és bővítés, és ennek a szabályozott rendje mindenképpen szolgálja azt, hogy Ukrajnával sokkal jobb lehet a viszony, élénkebb, elevenebb lehet a kereskedelem, és a személyi forgalom is bővülhet, valamint ne felejtsük el, hogy a kárpátaljai magyarok esetében is ez egy könnyebbséget jelenthet. Tehát ebből a szempontból is üdvözlendő ez a törvényjavaslat.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a schengeni övezet keleti határáról beszélünk, amikor ezt az övezetet emlegetjük, tehát én egy tágabb kontextusból is szeretném megvilágítani ennek a jelentőségét és lehetőségeit. Hiszen itt az EU szomszédságpolitikájáig is ki lehet bővíteni ennek az indítványnak a jelentőségét, mert ne felejtsük el, hogy a keleti partnerség a magyar elnökség idején is kiemelt hangsúlyt kapott. Jóllehet meghiúsult az a csúcs, amit tervezett a kormányzat erre az időszakra, de mégis egy ilyen lépés kicsikét túlmutat az államok közötti vagy másféleképpen bilaterális diplomáciai és egyéb viszonyokon, hiszen egyfajta iránymutatás lehet arra is, hogy mondjuk, a keleti partnerség esetében milyen gyakorlati lépésekre van ahhoz szükség, hogy ezt a partnerséget érezzék a keleti oldalon is, tehát az ottani lehetséges és mostani partnerek is úgy gondolják, hogy hatékony és gyakorlati lépéseket tesz például az EU és annak tagállama, Magyarország ebbe az irányba. Tehát ezt a fajta aspektust vagy ezt a tágabb környezetbeli vizsgálódást egy kicsit hiányoltam az indoklásból, mert ennek ilyen szempontból is lehet jelentősége, ha mondjuk, a magyar diplomácia is elég ügyesen bánik ezzel a döntéssel a megfelelő fórumokon.

Tehát úgy gondolja a Lehet Más a Politika, hogy nincs benne olyan jogi következetlenség, ami miatt aggályos lenne, és külön üdvözlendő, hogy egy ilyen tágabb kontextusban vizsgálva is a hatása üdvös lehet mindenféle szempontból, és így a magyarság érdekeit is szolgálja. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az LMP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage