OBRECZÁN FERENC (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló 2009. évi XCV. törvény hatálybalépését követően a pozitívumok ellenére indokolt a szabályozás felülvizsgálata és pontosítása, ugyanakkor az addigi hibákként felmerülő, de eddig nem szankcionált, a piaci viszonyokat nagyban zavaró magatartások is szankcionálhatóvá váljanak.

A T/7033. számú javaslat 1. pontjában pontosítja a beszállító és a kereskedő fogalmát. A módosítás lehetővé teszi a visszárazás alkalmazását új termékeknek a piacra sikertelenül történő bevezetése esetén, pontosítja a fizetési határidőre vonatkozó rendelkezéseket. Új rendelkezésként kerül bevezetésre a diszkriminatív árazás tilalma. Ez arra értendő, amikor a kereskedés egy azonos termék esetén a származási ország alapján eltérő árképzést alkalmaz.

Az adminisztráció csökkentése érdekében, a tények tisztázása érdekében az elektronikus úton szolgáltatott adat is elfogadható legyen. Eljárási bírság szabható ki, ha az ügyfél, az eljárás egyéb résztvevője az eljárás során olyan cselekményt végez, vagy olyan magatartást tanúsít, amely az eljárás elhúzásával, akadályozásával a valós tényállás feltárásának meghiúsítására irányul.

Tisztelt Országgyűlés! Mindannyiunk által ismert, hogy sokszor nagy erővel felfegyverkezett forgalmazókkal kell a beszállítóknak az árujukat átadniuk forgalmazásra, ami gyakran az erőfölénnyel való visszaélés helyzetét is véleményezte. A kulturált kereskedelmi helyzet kialakítása érdekében szükséges egyértelműen rögzíteni, hogy milyen szankcionálási lehetőség van, aki ezt nem tartja be, annak eredményeként milyen eljárásra számíthat. Ezt tettük több alkalommal a fogyasztók védelmében, a módosító javaslat is erre utal. Nem szeretnénk, ha a magyar termékek kiszorulnának a sokszor gyengébb minőségű külföldi termékekkel szemben, ugyanis nagyon sokszor a magyar fogyasztó nem is tudja, hogy külföldi terméket rejt a csomagolás magyar termékként. Természetesen ezek a lépések időnként konfliktust váltottak ki az érintett szereplők között, ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy az utóbbi másfél-két évben ezek a konfliktusok nagyságrendileg számottevően csökkentek, és a partnerek elfogadták vagy tudomásul vették annak szükségességét, hogy egy tisztességes kereskedelmi kultúra alakuljon ki a beszállítók és a forgalmazók között.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló 2009. évi XCV. törvény módosításáról szóló T/7033. számú törvényjavaslat is a tisztességes kereskedelmi kultúra kialakítását szeretné előmozdítani. Kérem, hogy felszólalásaikkal továbbra is támogassák az előterjesztő indítványát.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(18.40)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage