GYŐRFFY BALÁZS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem tudom, ez a kegyelmi állapot pünkösd után egy nappal a Szentléleknek köszönhető-e, vagy valóban egy ilyen jól sikerült törvénytervezet van előttünk, de mindenképpen egy üdítő állapot mindez, és az ember örömmel veszi, amikor ilyen nagy egyetértésben vannak vele a képviselőtársai. Igaz, Gőgös képviselő úr tett egy pikírt megjegyzést a képviselői munkám vonatkozásában, de természetesen ez a politikai vitának része.

Annyit azért engedjenek meg megjegyeznem a hozzászólások vonatkozásában, hogy kritikaként elhangzott, hogy előbb kellett volna mindezt beadni. Ahogy egyéni képviselői indítványként került most is a parlament elé, bármelyik képviselőtársamnak lehetősége lett volna, ha nem is ebben a formában, de tartalmilag, mivel konszenzus van, hasonló formában az Országházba hozni, úgyhogy hadd hárítsam ezt a fajta - támadásnak nem is hívnám, inkább - kritikát.

Az általános vita, azt hiszem, egy kicsit kilépett az általam benyújtott törvénytervezet kereteiből, egy sokkal általánosabb, az agrárium és a kereskedelem vonatkozásában sokkal nagyobb spektrumon mozgott. Valóban sok egyéb más területen is van még komoly tennivalónk. Itt egyet kell értsek azokkal, akik úgy fogalmaztak - talán Szabó Rebeka képviselőtársam mondta -, hogy az igazi lehetőség az volna a beszállítóknak, ha egy olyan erős érdekközösséget tudnának kialakítani, ami okafogyottá tenné az ilyen jellegű szabályozást, hisz nyilvánvaló, a magyar egy nagyon konstruktív nép, tehát azt hiszem, olyan jogszabályokat nagyon nehezen lehet alkotni, aminek előbb-utóbb ne találna valaki lehetőséget a kijátszására vagy a másként értelmezésére.

De valóban, ez egy komoly feladat a mindenkori politikai irányítás előtt, hogy olyan helyzetbe hozza, olyan lehetőséget teremtsen a termelőknek, hogy valamilyen formában ellensúlyozni tudják a méretből adódó versenyhátrányukat. Erre egyébként a szövetkezeti forma, a szövetkezés egy nagyszerű lehetőség lenne. Itt egy kicsit eljáratódott, elkopott a fogalom az elmúlt rendszer miatt, de talán újra fel kellene venni ezt a fonalat, és ezen elindulni.

Érdekes egyébként, hogy az Európai Uniónak egy olyan normaszövegét sikerül most alkalmazni a törvénymódosítás kapcsán, ami kimondja, hogy nem lehet különbséget tenni termékek között a tekintetben, hogy melyik országból származnak. Amikor az Unióban ez a jogszabály megszületett, meggyőződésem, hogy ezt amiatt tették, hogy a protekcionizmusnak kihúzzák az általuk méregfognak gondolt fogát, míg most az az extrém eset áll elő, hogy a saját termékünket próbáljuk védeni ezzel a szabályozással, hisz egy olyan, természetesnek nem mondható állapot szemtanúi vagyunk, amikor is a magyar termék van háttérben egy adott esetben külföldről érkező termékkel szemben.

A képviselőtársaimat arra biztatnám, hogy ha van konkrét javaslatuk, ami ezt a törvényjavaslatot jobbá, egészebbé, kerekebbé tenné, akkor tegyék meg a módosító javaslataikat, és mindenképpen érdemes beszélni arról, hogy hogyan tudjuk ezt még jobb törvénnyé tenni a módosító javaslatok által.

Még egyszer, zárszóként, szeretném megköszönni ezt az általános támogatást, ami a frakciók részéről a törvényjavaslat irányába érkezett.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage