PÁL TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Azt gondolom, hogy ez a törvény is hasonlít ahhoz, mint amit az előbb tárgyalt a parlament, hogy igen nagy számban volt egyetértés az általános vita során. Szeretnék felsorolni önöknek néhány ajánlási pontot: 1., 2., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 17., 18., 19., 20., 23., 24., 30., 31. Ezeknél az első és a második számot követő ajánlási pont megegyezik egymással. Ezek olyan ajánlások, amelyeket korábban nyújtottam be Varga képviselőtársammal, majd ezeket átmásolták, és más néven beadták. Ezek közül a javaslatok közül egyébként az önkormányzati bizottságban az általunk beadottakat nem támogatták, de ugyanazt a módosító javaslatot más néven támogatták. Örömmel vettük, hogy legalább egyetértés van. Nem tudom, hogy miért kellett ezt a pluszmunkát elvégezni, de biztos ennek is megvan az igazi indoka.

Oda térnék vissza, ami az előbb is elhangzott, hogy egy kötelezően igénybe veendő közszolgáltatásról van szó. Már az általános vitában is jeleztük, hogy ez nem szerencsés, és jó lenne, ha ezt lehetne egy kicsit lazítani. A 7. és a 8. módosító javaslat valójában arról szól, hogy ne feltétlenül csak egy szolgáltató legyen, hiszen ez nem azonos azzal, mint amikor a szolgáltatást az elektromos művektől vesszük igénybe, mert másnak nincs hálózata. Itt meg lehetne teremteni annak lehetőségét, hogy akár az önkormányzat - mint ahogy a 8. módosítóban van - maga végezze ezt, lehet a piacról másokat bevinni, tehát jó lenne ezt a kaput egy kicsit kinyitni azért, hogy ne legyen feltétlenül kiszolgáltatva az, akinél valamilyen ellenőrzést végeznek.

Ez a kiszolgáltatottság mindvégig jelen van a törvényben, valójában az érzékelhető ebből, hogy ha valaki kap egy ellenőrzést, ha valakihez elmennek a kéményseprők - erre mindenki elmesélt különböző történeteket az általános vitában -, akkor azt látjuk, hogy azzal kapcsolatban, amit megállapítanak, nem tud túl sokat csinálni. Ezért támogatjuk a 27. módosító javaslatot, amely az ügyfélszolgálati tevékenység kibővítéséről szól, hogy az érintetteknek legyen valamilyen lehetőségük - ne csak kötelességük, mint ahogy a 9. § rögzíti, hanem valamifajta jogosítványuk is legyen - arra, hogy előzetesen információt szerezzenek, valamilyen kapcsolatot teremtsenek a szolgáltatóval. Ez egy kicsit talán csökkentheti az ő kiszolgáltatottságukat.

Összességében: ha ezek a módosító indítványok támogatást kapnának, akkor talán még a mi részünkről is támogatható lenne a törvényjavaslat. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage