MILE LAJOS (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az Európai Unió Bizottsága kiadott egy irányelvet, miszerint szigorítani szeretnék a fizetési fegyelmet, szabályozni kívánják a tartozások kiegyenlítésének módjait, rögzíteni akarják a késedelmes kifizetések következményeit.

Alapvetően két nagy területet fog át a javaslat, a magánvállalkozások közötti tartozások köre jelenti az egyik nagy egységet. A másik esetben az állam és önkormányzatok, valamint az ezek tulajdonában vagy érdekeltségében, fenntartásában lévő társaságok, intézmények állnak az egyik oldalon, a vállalkozások pedig a másikon. A javaslat szándéka nagyon helyes, a magyarországi viszonyokat ismerve ránk nézve pedig fájdalmasan találó. Ebben a felszólalásban a vállalkozások közötti tartozások területére idő hiányában nem térek ki, de hangsúlyozom: itt is sürgős és elkerülhetetlen a megfelelő jogszabályok kidolgozása.

Nézzük akkor a második esetet, azaz arra vagyunk kíváncsiak, milyen adós is a kormány, milyen a költségvetési intézmények fizetési fegyelme. Amúgy is érdemes a tetején kezdeni, mert ugye, a fejétől bűzlik. A vállalkozásokat sújtja a kormányzati megszorítások minden hulláma, hiszen a rendszeres zárolások a költségvetési intézményeknél azt eredményezik, hogy a megrendelt árut és az igénybe vett szolgáltatásokat nem fizetik ki, tologatják a teljesítést. Nem új keletű jelenségről van szó, nagyon jól tudom, ám a Fidesz választási programjában ennek felszámolását ígérte. Ezzel szemben minden eddiginél általánosabbá vált a kormányzat részéről a nem fizetés vagy a fizetés halogatása. Itt említem meg, hogy a jelzett irányelvjavaslat ilyen esetekben éppen az esedékességről rendelkezik.

Nézzük tehát a legfrissebb adatokat. Az Államkincstár minap - egészen pontosan május 24-én - napvilágot látott adatai szerint 2012 áprilisára a kincstári körbe tartozó költségvetési szervek adósságállománya 50,58 milliárd forintra emelkedett. Ez egy hónap alatt 3,44 milliárd forintos növekedést jelent. A kifizetetlen szállítói, szolgáltatói számlaállomány áprilisban 42,2 milliárd volt, és ebben az összesítésben még nem is szerepelnek a korábban megyei kezelésű intézmények. Ezek tartozásai meghaladják a 20 milliárd forintot.

Kormányzati megrendelésnél a fizetés olyan ma, mint a kutya vacsorája. Az adóssághegy a kórházaknál a legnagyobb, amit az állam nem azzal próbál kezelni, hogy megfelelő ellenőrzés mellett gondoskodik a finanszírozás biztonságáról, hanem inkább úgynevezett unortodox megoldásokat vet be. A kórházak esetében például nem is az egyes intézmények, hanem az egészségügyi államtitkárság lépett fel annak érdekében, hogy a beszállítók ne számítsanak fel késedelmi kamatot, és törődjenek bele a 150 napos fizetési határidőbe, és hogy a 2011-ben teljesített szállításaikért 2012 decemberéig kapják csak meg a pénzüket, persze részletekben.

Különösen súlyos esete az államilag generált körbetartozásoknak és vállalkozásellenes lépéseknek az áfa visszatérítésének meghosszabbítása. 2012. január 1-jétől nem 30 vagy 45, hanem 75 napon belül kell visszatéríteni az áfát. Ez a negyedéves bevallók számára azt jelenti, hogy akár 100 napig is várhatnak a pénzükre, az állam pedig ül rajta és kamatoztatja. Az már nem számít, hogy közben a vállalkozások belepusztulnak a likviditási nehézségekbe, különösen a kisvállalkozások. A Lehet Más a Politika ebben az ügyben két hete egy törvénymódosítást is benyújtott annak érdekében, hogy álljon vissza a 45 napos határidő.

Ezek a lépések, amelyek a kormányzatra jellemzőek, sértik az EU-s irányelvet, amely minden állami, hatósági kötelezettség esetén a 30 napos, egészségügyi tárgyú megrendelések esetén a 60 napos kifizetést tenné kötelezővé. Mi több, ezek a lépések tökéletesen szembemennek a Fidesz választási programjával, és ellentétesek a kormányprogrammal is. A Fidesz választási programjában azt ígérte, hogy megszüntetik az állami szektorból kiinduló körbetartozások szövevényét, követelték, hogy az állam minden esetben és azonnal teljesítse a kifizetéseket. A mai 90 napos fizetési határidőt 30 napra ígérték csökkenteni, miközben a NAV nem 5 hónap, hanem 5 nap késedelmet sem tűr.

Fölvetődik: milyen példát mutat az állam a fizetési fegyelem, a jogkövetés területén? Történelmi csúcson vannak a felszámolások és a végelszámolások. Harsog a propaganda a kis- és középvállalkozások támogatásától, közben egyik a másik után megy tönkre. Kérdezem: milyen irányelv lebeg a kormány szeme előtt?

Köszönöm a meghallgatást. (Szórványos taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage