GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm, akkor folytatni szeretném. Tehát hogyan nyerhet el minden alcsúti és kajászói földet Felcsút polgármestere és családtagjai, átlépve még a pályázati kiírás felső határaként szereplő 1200 hektárt is? Talán elég volt egy jól irányzott telefon?

A Bükki Nemzeti Parkban az abszolút nyertes a tiszaújvárosi fideszes polgármesterjelölt 80 ezer forintos törzstőkéjű bt.-je, aki két héttel a pályázat benyújtása előtt helyezte át székhelyét a földek közelébe, egy romos tanyára, és korábban soha nem végzett mezőgazdasági tevékenységet. Vizsgálta-e valaki, milyen forrásból akarja biztosítani a vállalt állattartás elindításához szükséges 100 millió forintot meghaladó tőkét? Gyanítjuk, senki; bizonyára elég volt egy telefon. Érdekelt-e valakit, hogyan lehet majd Kaskantyún két birkaállományt szétválasztani, ha a korábbi bérlő hodálya mellett megszerzett legelőn megjelenik az új bérlő? Gyanítjuk, ez nem érdekelt senkit; elég volt egy telefon.

A napvilágot látott elemzések, a folyamatosan szivárgó hírek azt igazolják, hogy a döntéshozók, noha tudtak róla, mi zajlik, nem akadályozták meg a szakma szabályaival teljesen szembemenő, politikai megrendelésre született döntéseket. A közvéleménynek joga van megtudni, mi ebben az üzlet. A bérleti díj és a támogatások közötti különbség akár 30-50 ezer forint is lehet, ez egy 500 hektáros birtok esetén évi minimum 15 millió forint. Ez ugye, nem rossz bevétel egy 80 ezer forintos törzstőkéjű bt.-nek? Most már az is egyre világosabb, hogy az állattartás felfuttatásának előírását 1 évről 3 évre kívánja a kormány módosítani, így a bérlemény 2014-ban még biztosan a mostani nyertesek használatában lesz, ami 7 évre vagyoni értékű jogként biztosítja majd a támogatás megszerzését. Ez a támogatás még akkor is megmarad, ha a földet az állam szerződésszegés miatt közben visszaveszi (Moraj. - Az elnök csenget.), így a baráti bt. bizonyosan gyarapszik 105 millió forinttal. A kormány képviselőinek, amikor ezek a dolgok kiderültek, valós vizsgálatot kellett volna végezniük, de ez nem történt meg.

Tisztelt Államtitkár Úr! Mikor lesz érdemi vizsgálat? Mikor kerülnek ezek a paraméterek nyilvánosságra? Erre kérnek a helyben lakók választ, erre kérnek érdemi választ.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage