PÁL TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igazából azt szeretném folytatni, amit Kovács képviselőtársam elkezdett, hogy mennyire abszurd a helyzet, és önök mennyire ne látják át, hogy mire tesznek javaslatot. Hiszen az az adó, amit most szeretnének kivezetni, az valamifajta eszközfejlesztést szolgált a katasztrófavédelemnél. Rendben van, ha ezt kivezetnék, akkor azt mondom, oké, nézzük, hogy mi marad. Sajnos, ez a javaslat már idejétmúlttá vált, hiszen három héttel ezelőtt itt a Házban tárgyaltuk a biztosítási törvénnyel kapcsolatos módosítást. Korábban az volt, hogy a biztosítók szintén fizettek eszközfejlesztésre, gépjárműfejlesztésre a katasztrófavédelemnek 1-1,5 százalékot, amiből lehetett fejleszteni, az önkormányzatokkal együttműködve. Ott kivezették azt az adót, tehát most már az látszik, hogy valójában az égvilágon semmi nincs arra, egyáltalán nincs forrás arra, hogy a katasztrófavédelem, a tűzoltóságok a maguk eszközfejlesztését megcsinálják.

Innen látszik, hogy micsoda zűrzavar van. Három héttel ezelőtt egy egészen más törvényben ugyanúgy elvesznek pénzt a tűzoltóságtól, most megint elvesznek pénzt a tűzoltóságtól, és amikor az önkormányzati törvényben a tűzoltóságot elvették az önkormányzatoktól, akkor az önkormányzati hozzájárulást is megszüntették. Magyarul, ma már az látszik, hogy önök a tűzoltósággal egyáltalán nem foglalkoznak, a katasztrófavédelem, a veszélyelhárítás az önök számára nem fontos. Ezt persze itt a Házban el lehet játszani és el lehet mondani, nem baj, hogy nem függnek össze az önök javaslatai. Az igazi probléma akkor lesz, majd néhány év múlva, amikor a ma rendelkezésre álló eszközök már nem felelnek meg az új kihívásoknak, adott esetben egy-egy katasztrófánál, közlekedési katasztrófánál vagy éppen a metró katasztrófájánál nem tudnak menteni, mert nem rendelkeznek korszerű, modern eszközökkel a katasztrófavédők, a tűzoltók, és nem lehet életeket menteni.

Az, amire önök most itt javaslatot tesznek, és ami káoszt fog hozni, az az lesz, hogy valamikor, valamilyen mentésnél nem rendelkeznek azokkal az eszközökkel, amelyeket a mostani bevételekből kellene megvásárolni. Ez a felelőssége a mostani törvénymódosításnak.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage