MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tényleg csak nagyon röviden foglalnám össze, mivel a Jobbik Magyarországért Mozgalom nevében képviselőtársam már kifejtette a módosítással kapcsolatos felfogásunkat. Természetesen támogatjuk ezt a javaslatot, a Jobbik is megalakulása óta elkötelezett ebben a kérdésben, ahogy egyébként nagyon ritka módon a teljes magyar politikai paletta egyetért ebben a kérdésben, különböző hangsúlyokkal és különböző erősséggel, de mindenki azért egyetért abban, hogy hazánk GMO-mentességét meg kell őrizni.

Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy óriási nyomás van főként amerikai fajtatulajdonosok részéről minden olyan ország irányába, akik ezt a GMO-mentességet igyekeznek fenntartani. Ezért rendkívül fontos, hogy minden óvintézkedést megtegyünk, és ezért is üdvözöltük például az alaptörvényben való rögzítését hazánk GMO-mentességének.

(11.40)

De mivel ez a nyomás folyamatos, és hallani lehet, hogy szinte havonta jönnek most már akár a WTO-n keresztül, akár egyesével a különböző fajtatulajdonosoktól a különböző lobbitevékenységeket kifejtő akciók, ezért úgy gondolom, hogy ezt a kérdést folyamatosan napirenden kell tartani, és ezért is volt nagyon szomorú az, hogy Magyarország féléves EU-elnöksége alatt ez a kérdés szerintem messze nem kapott elég hangsúlyt. Hiszen már két éve hallgathatjuk, amit pont az elnök úr is elmondott, nagyon helyesen, hogy hogyan lehetne a GMO-s termékeket minél jobban elkülöníteni, kiszorítani, illetve távol tartani a fogyasztóktól, ugyanakkor még mindig csak tervekként halljuk ezeket, meg ott a "ha" jelző - eltelt két év, és a gyakorlatban nagyon keveset tapasztalunk. Szintén csökkenthetné ezt a fajta lobbinyomást az, ha végre Magyarországon a fehérjeprogram elindulna, de ezt sem részletezem, hiszen az előttem szólók már elmondták. Ezt is még csak tervekben hallhattuk, ugyanúgy, ahogy a megjelölés kérdését is most már számtalanszor felvetettük mi is és önök is a Házban, de még mindig nem került elénk egy megfelelő szabályozás.

Szintén jó lenne azt az ellentmondást enyhíteni, hogy ugyan termeszteni nem szabad genetikailag módosított vetőmagokat vagy ezekkel szennyezett vetőmagot, ugyanakkor pedig mindennap mindannyian itt a Házban is ezt fogyasztjuk, az ilyen állatokból előállított termékeket. Tudom, hogy ez egy másik történet, és más szabályok vonatkoznak erre, de jó lenne ezt az ellentmondást is feloldani, és ha már ennél a témánál vagyunk, akkor erről is illene beszélnünk. Ugyanis sokan Magyarországon, az átlagemberek, teljesen meg vannak arról győződve, hogy mivel teljes parlamenti egység van ebben a kérdésben, ezért ők nem fogyasztanak ilyen élelmiszereket. Ki kell őket ábrándítanunk, és el kell nekik mondanunk, hogy bizony nap mint nap ilyen élelmiszereket fogyasztunk, akár hústermékek, akár egyéb termékek vonatkozásában. Úgyhogy tényleg jó lenne, ha végre ez a polcrendszer is kialakulna, vagy pedig tényleg valami nagyon feltűnő felirat lenne az adott csomagoláson. Még azt is elfogadhatónak tartom, hogy ha az nem működik, hogy a genetikailag módosított szervezetekkel szennyezett élelmiszereket ilyen komolyan és ennyire feltűnően megjelöljük, akkor legalább jelöljük azt, hogy az adott termék biztosan nem tartalmaz ilyen szereket, már az is egy előrelépés lenne, és azt is tudnánk üdvözölni.

Szintén csalódást okozott, hogy a 2011-es, kukoricával kapcsolatos támadásokat - amit az amerikai fajtatulajdonosok indítottak hazánk ellen -, úgy gondolom, hatékonyan és gyorsan kezelte a kormányzat, ugyanakkor ennek a következményeit még mindig nem látom. Én úgy gondolom, hogy egy ekkora kormánytöbbséggel rendelkező kormányzatnak igenis lehetőséget kellett volna találni arra, hogy ezeket a cégeket egy életre kitiltsa Magyarországról. Tehát elfogadhatatlannak tartom, hogy gyakorlatilag beismerték, hogy szánt szándékkal csinálják ezt, és ennek ellenére még mind a mai napig ellehetnek itt az országban, és nem hiszek abban, hogy a 2011-es fiaskójuk után ne próbálkoznának meg minden évben újra és újra azzal, hogy Magyarországnak ezt a fajta előnyét lerombolják, hiszen nekik ez óriási érdekük. Ezért kérem a kormányt, hogy akár Btk.-módosítással, akár egyéb eszközökkel, de valahogy érjük el, hogy olyan komoly szankciókat tudjunk kiszabni ezekre a cégekre, hogy tényleg elmenjen a kedvük attól, hogy akár direkt, akár csak véletlenül, de megpróbálkozzanak azzal, hogy hazánk mentességét ilyen fokon veszélyeztessék.

Tehát még egyszer, összefoglalva: a Jobbik Magyarországért Mozgalom természetesen támogatja ezt a javaslatot, egyébként egy jól kidolgozott javaslatnak gondoljuk, de továbbmennénk, és ha már ennél a témánál vagyunk, akkor el kellett mondani, hogy mi minden hangzott el az elmúlt két évben, amit egyelőre csak ígéretekként tapasztaltunk. Remélem, hogy a következő két évben minden olyan egyéb lépést megteszünk, ami ezt a fajta mentességet hosszú távon képes biztosítani, és ezt az óriási előnyt pedig, ami hazánknak ezáltal még megvan, hosszú távon fenn tudjuk tartani a jövő generációi számára is.

Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage