FONT SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Nagyon röviden szeretnék reflektálni Magyar Zoltán képviselőtársam néhány észrevételére.

Az egyik az, hogy az EU-elnökség alatt nem fejtettünk ki hatékony álláspontot. Ezt én a magam részéről visszautasítom, de aki részt vett a mezőgazdasági bizottság ülésein, az tudja, hogy két alkalmunk volt erre az EU-elnökség alatt. Az egyik: amikor az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága bejelentette, hogy itt akar egy ülést tartani, Magyarországon, ezt mi örömmel vettük, és ezen már felvetettük egyik napirendi pontként a GMO-mentességet. Tudni kell, hogy olasz vezetés van, és az olaszok jelenleg tűrik a GMO-s növények termesztését, tehát ebből kialakult egy kis polémia. A másik: amikor meghívtuk az Európai Unió összes országa nemzeti parlamentjének bizottsági elnökeit, ennek magunk voltunk, többek között én voltam a házigazdája, ott mi határoztuk meg a napirendi pontokat, és az egyik napirendi pont önállóan a GMO-kérdés volt. Tehát azt hiszem, hogy azt az álláspontot, amit képviselünk, ennél nagyobb plénumi szinten nem lehetett volna megnyitni.

A következő megjegyzés, amit részben kiegészítenék, az, hogy a tavalyi botránynak nem lett semmiféle következménye. Elnézést, először is kifizették a károkat ezek a cégek, csak hogy tisztázzuk, a büntetés mellett, és azóta válaszolt és lépett a kormányzat, mert most már nem lehet forgalomba hozni egyetlenegy szaporítóanyagot sem anélkül, hogy a forgalomba hozatal előtt az állam tulajdonában lévő minősítő intézetnél ne minősítenék be, hogy vajon mentes-e a GMO-szemektől. Előtte ez nem így volt, és azért történhetett meg, hogy csalárd módon mégiscsak beszivárogtak az országunkba ezek a szaporítóanyagok. Most már ez (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), azt mondhatnám, hogy fizikailag is képtelenség.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage