V. NÉMETH ZSOLT vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az általános vita végeztével, úgy gondolom, néhány gondolattal a vitában felvetettekre reagálnék.

Először is megköszönöm mindannyiuk értékes hozzászólását és azt is, hogy ez a vita úgy folyt, mint ahogy szokott ebben a Házban, ha a GMO-ról vitatkozunk, ez egy üde színfolt a magyar parlamentarizmus történetében.

Nagyon fontos, hogy ha a GMO-szabályozásról szólunk, akkor lássuk a mozgásteret, lássuk azt, hogy milyen lehetőségei vannak egy nemzetállamnak, egy olyan államnak, amely az Európai Unió tagja és számos nemzetközi szervezetnek tagja. Gőgös Zoltán képviselőtársam azt mondta, hogy elmentünk a falig, én is úgy érzem, hogy minden lehetőséget kihasznált a magyar törvényalkotás, hogy az érdekeinket érvényesítsük. Hiszen az áruk szabad áramlása miatt az élelmiszerek, illetve a takarmányok forgalmazását nem tilthatjuk. Magát a termesztést, tehát a tevékenységet szabad csak tiltani, mert ez összeegyeztethető akár a Világkereskedelmi Szervezet szabályozóival, akár a belső piaci elvekkel.

Természetesen ebben a törvényben minden részletszabály nem szerepelhet, erre vannak a végrehajtási utasítások, illetve akár más törvény is szabályozhat részleteket, hiszen a Szabó Rebeka képviselőtársam által említett, vetőmagokra vonatkozó szabályozás további törvényben fog megjelenni, a vetőmagtörvényben és annak végrehajtási rendeleteiben, erre ki fogunk térni.

Varga Géza képviselőtársam feltette a kérdést, hogy tíz tagállam vezette be az eredetileg csak ideiglenesen alkalmazható védzáradékot, azonban meg kell jegyeznünk, hogy a 29 tagállamból 20 tagállam támogatja azt a megközelítést, hogy a tagállamok maguk dönthessék el, hogy akarnak-e GMO-kat termeszteni.

Szintén hasznos felvetés az, hogy fordítsunk figyelmet arra, hogy a határ menti térségekben is együttműködésre késztessük a környező tagállamokat. Itt hadd említsem meg azt, hogy megszületett az Alpok-Adria GMO-mentes régió, valamint a többi, hazánkkal kapcsolódó tagországgal is folyamatos tárgyalások folynak.

(11.50)

Mindezeket egybevéve természetesen a módosító indítványok benyújtásakor számba vesszük a javaslatokat, és azokat, amelyek illeszkednek ezekbe a lehetőségekbe, amelyekről szóltam, támogatni fogjuk. Még egyszer megköszönve, képviselőtársaimat kérem, hogy a részletes vita folytán és majd a törvény elfogadása folytán is hasonló szellemben folyjék ez a vita. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage