DR. VEJKEY IMRE, a külügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hozta létre az International Security Assistance Force-ot, amelynek hatásköre Afganisztán teljes területére kiterjed a stabil, biztonságát önállóan ellátni képes Afganisztán létrehozása érdekében. Hazánk NATO-szövetségesi kötelezettségeinek teljesítése során az ISAF-műveletek végrehajtásának érdekében hozzájárult ahhoz, hogy az MH Mi-35 légi kiképző-támogató csoportja részt vegyen az ISAF tevékenységében, amely feladatvállalásra első alkalommal 2010 áprilisában került sor.

(12.00)

A NATO részéről felkérés érkezett az afganisztáni magyar szerepvállalás egyszeri, négy hónappal történő meghosszabbítása érdekében. Tekintettel arra, hogy az afganisztáni magyar feladatvállalásra a NATO által vezetett ISAF-műveletek keretében került sor, ezért a magyar részvétel és annak módosításai a kormány előzetes közjogi hozzájárulásához kötöttek. Az Alaptörvény 47. cikk (4) bekezdése ugyanakkor kötelezi a kormányt, haladéktalanul számoljon be az Országgyűlésnek az EU- vagy NATO-döntésen alapuló alkalmazásról vagy más csapatmozgásról, valamint a Magyar Honvédség békefenntartásban való részvételének vagy külföldi hadműveleti területen végzett humanitárius tevékenységének engedélyezése tárgyában hozott döntésről. A kormány az 1126/2012. (IV. 25.) számú kormányhatározatában olyan irányban módosította korábbi határozatát, amely az MH Mi-35 légi kiképzést támogató csoport feladatainak egyszeri, négy hónappal történő meghosszabbítását eredményezi 2012. május 1-jétől 2012. szeptember 1-jéig.

Jelen beszámoló megküldésével a kormány az Alaptörvény 47. cikk (4) bekezdésében foglalt kötelezettségének tett eleget. Mindezek alapján Magyarország kormánya a J/7223. számú beszámolót terjesztette elő. A beszámolót a külügyi bizottság 2012. június 4-i ülésén megvitatta, majd 12 igen szavazat mellett, 1 nem szavazat ellenében általános vitára alkalmasnak nyilvánította.

A fenti beszámolóval kapcsolatos H/7390. számú határozati javaslatot a külügyi bizottság 2012. június 4-ei ülésén megvitatta, majd 13 igen szavazat mellett, 1 nem szavazat ellenében ugyancsak általános vitára alkalmasnak nyilvánította.

Kérem, támogassák a beszámolót és a határozati javaslatot is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage