NÉMETH ZSOLT (Jobbik): Köszönöm, elnök úr, a szót. Tisztelt Ház! Február 8., 2012., hét gyermeket és egy fiatal felnőttet öltek meg a NATO légi bombázásai Afganisztánban. Február 17., 2012., hat civil, köztük gyerekek és nők haltak meg, szintén egy NATO-bombázásban. Március 11., 2012., 16 civil, több nő és gyermek halt meg egy NATO, amerikai katonák által véghezvitt házkutatás során. Május 27., nyolc afgán embert öltek meg NATO légi bombázások, köztük hat gyermeket és kettő nőt.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Én nem gondolom azt, és a Jobbik Magyarországért Mozgalom nem gondolja azt, hogy az afganisztáni missziónk különösképpen nemzeti érdek lenne. A jelentéssel kapcsolatban még 2011-ben a Jobbik beterjesztett egy olyan, akkor még alkotmánymódosítást, amely visszaállítaná az 1999 előtti állapotokat, amely szerint ne a kormány döntsön ilyen külföldi missziókról, hogy oda küldünk-e honvédeket, katonákat, vagy sem, hanem az Országgyűlés hatáskörébe utalja vissza. Ezt a kormány nem vette tárgysorozatba, ezért ilyen jelentések révén vagyunk kénytelenek elmondani az afganisztáni misszióról, illetve egyéb NATO-missziókról a véleményünket.

Ez a hosszabbítás, ahogy már államtitkár úr mind a tegnapi bizottsági ülésen, illetve most az expozéjában is elmondta, egy 4 hónapos meghosszabbításról szól ugyan, de nem harcoló alakulatok kiküldéséről szól, hanem a Mi-35 orosz típusú helikopterekhez egy 12 fős kiképző-mentoráló egység nem kiküldéséről, hanem meghosszabbításáról, szeptember 1-jéig tartó meghosszabbításáról szól. Különös egybeesés - ezt zárójelben jegyzem meg -, hogy éppen mi segítünk helikopterkiképzésben Afganisztánban, amikor az itthoni helikopterállományunk fennmaradása is kérdéses, gondolok itt arra, hogy az amerikai használt helikopterek megérkeznek-e, vagy nem érkeznek, valóban 100 milliárd forintba kerül-e, vagy sem. Ezekre a kérdésekre, amelyeket feszegetünk itt december óta, sem kaptunk még kielégítő választ. De ez csak egy zárójeles megjegyzés volt, bár talán még tudnám folytatni a zárójeles kis megjegyzést, hogy miközben itthon már alig van pénz, sajnos most rekord minimális költségvetéssel dolgozik a Honvédelmi Minisztérium, mégis mi még képesek vagyunk amerikai, NATO-felkérésre más országokban, más idegen, megszállt országokban ilyen kiképzést folytatni.

Tovább folytatnám azt a gondolatomat, hogy az afganisztáni háború nem nemzeti érdek, hiszen jól beleillik abba a sorba, amit Mackinder a XX. század elején, Nicholas J. Spykman amerikai geopolitikus 1942-ben és 1944-ben megírt, vagy Brzezinski amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a '70-es, '80-as, '90-es években is megírt, és legutóbb az 1994-es tanulmányában publikált, miszerint az Amerikai Egyesült Államoknak és a vele szövetséges vagy inkább auxiliary, kisegítő szerepkörben tetszelgő NATO-tagállamoknak mindenképpen, valamiképpen, hogy fenntartsák az amerikai katonai és gazdasági dominanciát, vannak bizonyos országok, területek, amiket vagy gazdasági, vagy katonai megszállás alatt kell tartania. Mindenki számára - nem hiszem, hogy mindenki, de a többség számára - ismert az a térkép, azok a tervek, azok a geostratégiai elképzelések, aminek révén ez a gondolat felfűződik, köztük szerepel Afganisztán is.

Tehát elmondhatjuk azt, hogy nem magyar nemzeti érdek az, hogy a mi honvédeink egy megszálló háborúban vegyenek részt, leginkább ez egy amerikai érdek, hogy a fenntartsák a világban a vezető szerepüket, amelyet az elkövetkezendő években egyre többen fognak megkérdőjelezni. Tehát mi úgy gondoljuk, hogy ez az afganisztáni misszió nem támogatható, éppen ezért a Jobbik Magyarországért Mozgalom nemmel fog szavazni mind a honvédelmi bizottság határozati javaslatára, mind a jelentés elfogadására.

Kérem, engedjék meg, hogy hadd idézzem Kövér Lászlót, aki tegnap az Országgyűlésben megemlékezett Trianonról, aki azt mondta - próbálom szó szerint idézni, mert még a jegyzőkönyvet nem néztem meg, de jegyzeteltem magamnak ide, amikor házelnök úr a beszédét tartotta -, hogy Trianont többek között az okozta, hogy az akkori magyar politikai elit azt gondolta, hogy idegen érdekek és fegyverek fogják megvédeni Magyarországot.

(12.10)

Én rögtön véltem, bár nem hiszem, hogy önök, de mi, jobbikosok rögtön véltük felfedezni a párhuzamot, hiszen ha belegondolnak a mostani Magyar Honvédség állapotába, illetve hogy hogyan áll a kormány a NATO-hoz, akkor valóban felfedezhető ez a párhuzam. Az államtitkár úrnak is sugallom, hogy ideje a honvédséget még inkább fejleszteni.

2014-ben kivonul az ISAF, a NATO Afganisztánból, bár valamilyen szintű jelenlétet ott fog biztosítani, amihez, ha jól tudom, majd valamilyen szinten mi is hozzá fogunk járulni, ha nem is katonai, valamilyen szinten, ez még kérdéses. Nem gondolom azt, hogy ez a háború Afganisztánnak jót tett volna, nem gondolom azt, hogy Hamid Karzainak, a jelenlegi afgán elnöknek valóban legitim támogatottsága lenne, a Jobbik Magyarországért Mozgalom inkább egy amerikai bábállamnak tartja, egy bábelnöknek az elnök urat. Azt gondoljuk, hogy az amerikai, illetve a NATO-kivonulás után félő, hogy Afganisztán ugyanolyan káoszba fullad, pontosabban nagyobb káoszba, mint a bevonulás előtt.

Tehát ezek révén ecsetelhetjük, hogy nem afgán érdek, nem volt afgán érdek a háború, nem volt magyar érdek a háború, ez csak az Amerikai Egyesült Államok dominanciájának fenntartásáért vívott háború volt. Mi azt szeretnénk, hogy Magyarország, hazánk ne asszisztáljon ehhez a háborúhoz, ne asszisztáljon az Egyesült Államok világhódító, illetve világdominanciáját fenntartó törekvéseihez, ezért, ahogy már mondtam, mi nemmel fogunk szavazni.

Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage