JUHÁSZ FERENC (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Van annak talán jelentősége, hogyha az ellenzéki padsorokból akkor is szót kérnek, ha történetesen egyetértenek a kormánnyal. Azért van jelentősége, hiszen a Magyar Honvédség, általában a biztonságpolitika területén nagyon-nagyon sok vitánk van: a finanszírozásban, a működési módban és ezer más kérdésben nem értünk egyet azzal, ahogy a kormány kezeli a problémákat, illetőleg ahogy megközelíti a kérdést.

Van azonban egy dolog, amiben az elmúlt időszakban egy majdnem konszenzusos állapotot sikerült fenntartani, ez pedig a biztonságpolitika olyan szegmense, ami a Magyar Köztársaság külföldi szerepvállalását illeti. Minekünk az az álláspontunk, hogy amit a kormány ebben a kérdésben végrehajt és végigvisz, az egyrészt a kontinuitást jelzi, másrészt pedig szolgálja azt a fajta közös érdeket, amit az európai uniós tagállamok és a NATO-tagállamok együttesen, közösen fogalmaznak meg.

Igen, ezt a tájékoztatót és ezt a beszámolót, illetőleg határozati javaslatot a Magyar Szocialista Párt meg fogja szavazni, alapvetően azért, mert úgy véljük, hogy ez közös érdekünk. Mi úgy látjuk, hogy az az elképzelés, amely az afganisztáni szerepvállalás csökkentésére irányul, az a kollektív döntés, amely egy tervszerű, tudatos kivonulást irányoz elő, egy helyes irányba tett, nagyon fontos lépés, ugyanakkor ezt egyéni kezdeményezésekkel megbontani, átalakítani nem nagyon szabad, mert szövetségeseinket hozzuk adott esetben nehéz helyzetbe, megjegyzem, nem feltétlenül a legnagyobbakat, hanem éppen a hozzánk hasonló, egyébként sok tekintetben törékeny országokat.

Az a mód, ahogy a kormány felkészül a következő időszakban az afganisztáni helyzet rendezésére, hiszen erről már tájékoztatást adtak a parlamentnek, hogy tudniillik pénzügyi támogatást nyújtunk majd az ottani kormánynak, az álláspontunk szerint korrekt, tisztességes és az ország teherbíró képességével arányos, éppen ezért támogatjuk azt a kezdeményezést és az itt, a parlament előtt található tájékoztató beszámolót, illetőleg a határozati javaslatot is.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage