VOLNER JÁNOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Kontur Pál képviselőtársam, ön azt mondja, nem érti az álláspontunkat. Én igyekszem most tényleg körültekintő módon megvilágítani ezt az álláspontot. Ön most azt mondja, hogy vegyünk részt egy háborúban, azért, hogy a katonáink gyakorlatozni tudjanak ebben a háborúban. Én meg azt mondom, ez egy rablóháború, ami nyilvánvalóan azért folyik, hogy kiszolgálja Magyarországnak több egyéb szövetséges állammal együtt a világ ásványkincseinek megszerzéséért és birtoklásáért folytatott amerikai érdekeket.

Ne vegyünk részt azért egy rablóháborúban, hogy a katonáink gyakorlatozhassanak, és mellesleg segítsenek az Egyesült Államoknak kirabolni egy másik népet! Ez a Jobbik álláspontja. Nem olyan érthetetlen ez! És higgye el nekem, képviselőtársam, én egy nemzeti érzelmű magyar ember vagyok, én soha nem fogok ahhoz asszisztálni akár kormánypozícióban, akár nem, hogy Magyarország részt vegyen egy rablóháborúban. Soha nem fogok arra igent mondani - egyébként magam is fegyverforgató ember vagyok -, hogy Magyarország azért vegyen részt egy rablóháborúban, mert ez remek terepet biztosít a katonáknak a gyakorlatozásra.

Képviselőtársaim! Egyszer tegyék meg azt, akár a honvédelmi bizottság tagjai, akár nem, menjenek el a katonákhoz, beszéljenek velük, a honvédeinkkel, és kérdezzék meg őket arról, hogy hány éleslövészetük van naponta, hány éleslövészetük van havonta vagy évente. Meg fognak lepődni! Nincs rá pénz! Nincs arra sem pénz nagyon sokszor, hogy felszálljanak a Gripen vadászgépek. Most, képviselőtársam, a honvédség alulfinanszírozottságán, a honvédség leromlott állapotán, elzüllöttségén, amit sajnos mostanában egyébként vissza kell építeni, nem fog segíteni az, ha Magyarország részt vesz egy rablóháborúban, ez nem fogja növelni a védelmi képességeinket.

Pénzt, becsületet, tisztességes munkát kell a honvédségbe fektetni, tisztességes célokat kell neki adni, olyanokat, amelyeket Magyarország geostratégiailag is fel tud vállalni, és erkölcsileg sem annyira menthetetlen, mint az afganisztáni rablóháborúban való részvétel. Ez a Jobbik álláspontja, képviselőtársaim. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage