OBRECZÁN FERENC (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Nagyon röviden vázolnánk, hogy miért adtunk be módosító javaslatot a törvényjavaslathoz.

A javaslat 1. pontja pontosítja a beszállító és a kereskedő fogalmát. Ennek nyomán a termelő és a feldolgozó mellett beszállítónak fog minősülni a köztes kereskedő - viszonteladó - is, aki a törvény szerinti kereskedőnek értékesíti a termékét, ami lehetővé teszi a törvény által biztosított védelemnek a kereskedő valamennyi beszállítója irányában való kiterjesztését.

A javaslat 2. pontja szerinti módosítás lehetővé teszi a visszáruzás alkalmazását új terméknek a piacra sikertelenül történő bevezetése esetén. A jelenlegi korlátozás ugyanis akadályát képezte a termékfejlesztésnek, mert annak sikeressége egyedül a kereskedő kizárólagos kockázata volt, így inkább elzárkóztak az új termék polcratételétől. A módosítás nyomán a termékfejlesztés sikertelenségének kockázatát a beszállító fogja viselni.

A javaslat 3. pontja szerinti módosítás nyomán rögzítésre kerül, hogy nem minősül beszerzési ár alatti értékesítésnek, ha a nem szándékos túlrendelés miatt felhalmozódott olyan közeli lejáratú terméket értékesít leárazva a kereskedő, amelynek fogyaszthatósága, illetve minőség-ellenőrzési idejéből annak egytizede sincs hátra. Ez technikai pontosítás, a törvény korábban nem fejtette ki, hogy mi minősül olyan nem teljes értékű terméknek, amely esetében lehet a beszerzési ár alatt értékesíteni, most ez az egyértelműség kedvéért megjelenik a szövegben.

További két percben folytatnám majd.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage