PÁL BÉLA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Megnyugtató számomra, hogy egy vitaszakaszban kerül majd lefolytatásra a vita, annál is inkább, mivel egy módosító indítvány érkezett, bár érkezhetett volna több is ehhez a hányatott sorsú törvénymódosító javaslathoz, amellyel kapcsolatban azért helytálló a hányatott sorsú jelző, mert - mint ahogy az általános vitában is elmondtuk - ennek volt egy május 14-ei változata, amelyet aztán a vita megkezdése előtt visszavontak, és most a május 21-ei változatról, illetve az ahhoz benyújtott módosító indítványról döntünk.

El lehet mondani, hogy ez a május 21-ei változat részletesebb, olyan mértékben részletesebb, hogy még a beruházási terület határpontjainak egységes országos vetületi rendszerben megadott koordinátáit is tartalmazza mintegy 158 pontban, amely különösen értékes az országgyűlési képviselők számára, éppen ezért ehhez nem adtunk be módosító javaslatot.

Ez a törvénymódosító javaslat egyébként azt célozza, hogy a budapesti Istvánmező városrész rehabilitációja keretében a sport- és kulturális igényeknek megfelelő nemzetközi színvonalú, összetett szolgáltatásokat biztosítani képes épületegyüttes létrehozásának elősegítése céljából alkotja meg a törvényt, a Puskás Ferenc Stadion felújítására, valamint a mellékletben megjelölt területen egy új önálló stadion és ahhoz tartozó parkoló építésére.

Az általános vita során is elmondtuk, hogy a kormánynak szíve joga természetesen, hogy döntsön arról, hogy megépíti-e ezt a stadiont, és elvégzi-e a Puskás Ferenc Stadion felújítását vagy sem. De ellenzéki képviselőként azt az aggályunkat mindenképpen el kell mondani, hogy a mai gazdasági helyzetben, akkor, amikor az emberek 40 százaléka létminimum alatt él, azt gondoljuk, hogy ennél fontosabb célokra kellene több tíz milliárd forintot áldozni, hiszen az elmúlt napokban, amikor a kormánypárti többség új adók bevezetéséről döntött, amellyel súlyos tízmilliárdokkal terhelik meg az adózókat, akkor nem biztos, hogy ez a legfontosabb beruházás, amire több mint 60 milliárd forintot szán a kormány.

Ez a törvénymódosító javaslat egyébként azt célozza, hogy a beruházással összefüggésben ne kelljen alkalmazni a kulturális örökség védelmére és az azzal összefüggő közigazgatási hatósági eljárásra vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, amelyet a magunk részéről elképzelhetetlennek tartunk. Csak azért nem adtunk be erre a területre módosító indítványt, mert egyébként szinte minden pontra megállná a helyét, hiszen olyan szabályok alól ad mentességet ez a törvénymódosító javaslat, amely szinte példátlan az építések történetében. Így például a beruházás területére vonatkozó területrendezési szabályokat úgy írja felül, hogy a megengedett legnagyobb építménymagasság 50 méter, a létesítendő épületek legmagasabb pontjára vonatkozó megengedett legnagyobb érték 80 méter, és természetesen a tűzvédelmi szabályok alól is bizonyos ponton mentességet és enyhítést tartalmaz. Mi ez utóbbira adtuk be módosító indítványunkat, amelyről most szólni szeretnék, mert ezt tartjuk a legfontosabbnak, és nincs arra vonatkozóan kételyünk, hogy a kormánypárti többség minden aggályunk és minden ellenvetésünk ellenére el fogja fogadni ezt a módosító javaslatot.

Mégis van egy terület ebben, a tűzvédelmi szabályok területe, amelyen véleményünk szerint a biztonságos működés, az eseményekre kilátogató nézők, szurkolók védelmének érdekében ezeket a tűzvédelmi szabályokat minden esetben be kell tartani, ezek alól nem adható mentesség, és nem helyes, hogyha bármilyen formában is könnyítik ezeket. Mindezek miatt elfogadhatatlannak tartjuk azt, hogy az erre vonatkozó szabályokat felülírhatják más műszaki megoldásokkal a terület rekonstrukciója során.

A módosító javaslatunk tehát a szabályok betartására és a törvénymódosító javaslatban szereplő mentesség megszüntetésére tesz javaslatot. Mert elfogadhatják ugyan ezt a törvénymódosítást, amely még önkormányzati jogköröket is korlátoz ebben a tekintetben, hiszen magához vonja az állam ezeket a jogköröket. Elfogadhatják ezt a javaslatot úgy a kormánytöbbség részéről, hiszen volt már erre példa, hogy nem veszik figyelembe a kulturális örökség védelméről hozott törvény alapelveit, amelyet egyébként a kormánypárti többséggel együtt alkotott meg ez a parlament, ritkán látott egyetértésben. És természetesen elfogadhatják azokat a jogszabályokat is, amelyek - mint ahogy említettem - páratlan módon építmény magasságára és egyéb területekre terjednek ki. De én azt gondolom, hogy a tűzvédelmi szabályokat mindenképpen be kell tartani, az alól semmiféle mentesség és enyhítés nem adható, nemcsak az építmény megépítése során, hanem az üzemeltetés során is, hiszen ez veszélyezteti nemcsak az építők, az építtetők, hanem a majdani szurkolók biztonságát is.

(13.10)

Egyébként fenntartva - utolsó mondatban - azt a véleményünket, hogy mi nem tartjuk helyénvalónak, hogy most erre költ több mint 60 milliárd forintot a kormány, de ha így gondolják, úgyis megteszik; viszont azt fontosnak tartjuk, hogy a beruházás során az építésügyi, tűzvédelmi szabályokat tartsák be, és erre vonatkozik a módosító indítványunk.

Köszönöm szépen képviselőtársaim megtisztelő figyelmét, és kérem, hogy a módosító indítványunkat támogatni szíveskedjenek. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage