VOLNER JÁNOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Értelemszerűen én is az 1. ajánlási ponthoz szeretnék hozzászólni, amelyben a javaslatot tevő képviselő azt javasolta, hogy az istvánmezei beruházásnál az épületek közötti tűztávolságra vonatkozó jogszabályi előírás alól ez a beruházás se kaphasson mentességet.

Képviselőtársaim, csak röviden szeretnék szólni arról, hogy amikor bekerült ide a javaslat az Országgyűlés elé, akkor utaltunk már rá, hogy 2002-ben számszerűsítették ennek a beruházásnak egy részét 60 milliárd forintban, ezt még Deutsch Tamás tette meg sportminiszterként, most ez már eléri a 100 milliárd forintos nagyságrendet, amibe a végén fog kerülni ez a beruházás az adófizetőknek. Ha már most előre tudja a kormányoldal, hogy olyan módon szeretnék majd beépíteni ezt a területet, hogy az adott tűztávolság hatósági előírásai sérülnek, és már most tudja a kormányoldal, hogy ez alól mentességet kell adni, akkor most szeretné tudni az ellenzéki Jobbik is azt, hogy pontosan milyen tervei vannak a kormányoldalnak ezzel a beruházással, mi fog megépülni ezen a területen, hiszen 100 milliárd forintos nagyságrendű összegről ne döntsünk úgy, hogy nincsenek erről ismereteink.

Képviselőtársaim, amire most itt igent mond az Országgyűlés, akár ezt a módosító javaslatot nézem, akár az egész törvényjavaslatot, az egy biankó csekk a kormányoldal részére, beleegyezünk valamibe, amiből nem tudjuk, hogy mi lesz, nem tudjuk, hogy mennyibe fog kerülni, és azt pedig végképp nem tudjuk, hogy mikorra fogja megtermelni ez a beruházás a ráfordított összeget az adófizetők részére, egyáltalán meg fogja-e termelni. Ez egy olyan biankó csekk, amihez, azt gondolom, nem kérhetik a hozzájárulásunkat. Én tehát arra szólítanám fel a képviselőtársaimat, hogy ezt a módosító javaslatot, annak ellenére is, hogy bizottsági szinten elvetették és nem támogatták, támogassa a kormányoldal, mert addig nem lehet feloldozást adni az építési előírások megszegése alól, amíg nem tudjuk, hogy mi történik pontosan ezen a területen. Tisztán szeretnénk látni, felelős döntést szeretnénk hozni az Országgyűlésben, ezért tehát kérem azt, hogy azt a rendkívül fontos szempontot egy évvel a West Balkán-tragédia után, amit a magyar tűzvédelmi előírások betartása jelent, a kormány vegye komolyan, saját magának se adjon ez alól mentességet, ugyanis ezeket az előírásokat nem véletlenül úgy alkották meg, mint ahogy egyébként megalkották. Ennek oka van, ennek emberi életek, emberi sérülések lehetnek az okozatai, ha ezeket az előírásokat a kormány nem tartja be.

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage