DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Államtitkár Úr! Nagyon örülök, hogy itt vannak a részletes vitánál, és ezt az egy szem módosító indítványt, amely alapvető fontosságú, az önök jelenlétében, különösen a miniszter úr jelenlétében vitathatjuk meg.

Ugyanis ez a javaslat a dolog lényegét érinti. Szabad-e a törvényhozásnak előre olyan felmentő passzust tartalmaznia, amely a résztvevők biztonságát, az életvédelmet érinti? Nekünk az a véleményünk, hogy nem. Tehát most, amikor nincsenek készen a tervek, nem készülhettek el azok a részletes hatástanulmányok, azok a mozgásszimulációs tanulmányok, amelynek révén meg lehet vizsgálni, hogy ha ott több tízezres nézőközönség mozog, az hogyan képes elhagyni a területet, tűz esetén hogyan helyezhető biztonságba, tehát ezen műszaki ismeretek hiányában felelőtlenség olyan törvényi szabályozást hozni, amely e nélkül a módosító javaslat elfogadása nélkül megtörténne.

Nagyon javaslom önöknek, hogy azzal együtt, hogy számos bornírt dolgot elkövettek már az Országgyűlésben a kétharmados többség arroganciájával, itt most életekről van szó, életvédelemről van szó. Tehát ezt az égbekiáltó felelőtlenséget, nagyon kérem, mérnökemberként kérem, ne kövessék el, hagyják meg abban a törvényes eljárási rendben, amelynek keretében, az elkészülő tervek ismeretében a szakemberek, a tűzvédelmi szakemberek, az országos katasztrófavédelem szakemberei majd annak idején eldöntik, hogy adhatnak-e felmentést bizonyos tűzszakaszhatárok, tűzvédelmi távolságok felmentése alól. De én úgy gondolom, hogy nem. Tehát amikor ilyen létesítményt kíván létrehozni a kormány, hozzáteszem, hogy a cél nagyon nemes, csak a hozzá vezető lehetőségek nincsenek összhangban az önök által produkált gazdasági eredményekkel, akkor legalább az életvédelemre figyeljenek. Ez valahol egy jóléti beruházás, tehát nem az alapvető létfenntartáshoz tartozik, hanem azon túlmegy. Tehát egy, a sportolás, szórakozás, szabadidő-eltöltés keretében működő beruházásról van szó, ahol a nézők száma nagyon sok lehet. Ebből adódóan a kockázatnak kitett emberéletek száma is nagyon-nagyon sok lehet.

Mindezt figyelembe véve nyomatékosan javaslom önöknek, hogy vonják ki ezt a törvényt egészen, ezt a projektet ebből a kockázati mezőből, ne fogadjanak el előre a törvényjavaslat keretében ilyen felmentési lehetőséget, ami nagyobb kockázatot jelenthet a résztvevők számára a későbbiekben, vizsgálat nélkül, anélkül, hogy bárki tudná, hogy ez ténylegesen mekkora kockázatot hordoz. Tehát szeretném felhívni önöket arra a felelős magatartásra, hogy fogadják el ezt a módosító indítványt, és ne tegyék ki sem a későbbi résztvevőket ennek az életvédelmi kockázatnak, sem a projektet annak, hogy ennek a biztonsági hiányosságnak a mentén elcsúszhat, sem magukat annak, hogy az ellenzék alappal nevezhesse önöket felelőtlennek, amikor egy ilyen törvényjavaslatot, a nézők életét veszélyeztető törvényjavaslatot fogadnak el még embrionális szakaszban, amikor bármit tudnának az egészről. Tehát maradjanak a Magyar Köztársaság törvényes rendjei között, a műszaki engedélyezési eljárás szabályai mellett, mentén. Erre vonatkozik a módosító indítvány, tehát kérem, hogy felelősségük teljes tudatában támogassák ezt a módosítót.

Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage