NAGY CSABA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Azt gondolom, egy nagyon fontos vitaponthoz érkeztünk a törvényjavaslat kapcsán, de azt kell hogy mondjam, a képviselőtársaim azon felszólalási részeire, amelyek nem a módosító indítványhoz kapcsolódnak, mindösszesen csak egy gondolatot szeretnék hozzáfűzni. Ez pedig az, hogy éppen a szocialista képviselőtársaim 2006-ban vetették fel annak szükségszerűségét, hogy a Népstadiont, a Puskás Ferenc Stadiont fel kell újítani, merthogy már régóta elérkezett az az idő, hogy ezt a lépést meglépje az ország.

Azt gondolom, nagyon fontos ez a törvényjavaslat, hiszen előremutató, és azt kell hogy mondjam, kicsit demagóg ízűnek érzem azokat a felszólalásokat, amelyek a módosító indítványhoz kapcsolódtak, és a biztonságról és a személyes védelemről, illetve az emberek biztonságérzetéről szóltak. Mérnökként mondom azt önöknek, hogy ez a törvényjavaslat kötelezi az egész eljárást arra, hogy az országos tűzvédelmi szabályzatot be kell tartani. Az országos tűzvédelmi szabályzat 451-463. §-aiban olvashatunk a tűzvédelmi határok betarthatóságáról és a betartás fontosságáról.

(13.20)

Ez a törvényjavaslat igenis szem előtt tartja a szurkolók és a nézők biztonságát. Azt kell mondjam, hogy csak és kizárólag olyan műszaki megoldásokat lehet majd itt elfogadni, amely műszaki megoldások a szurkolók és a nézők biztonságát maximálisan fogják garantálni. Az építőiparban rengeteg új találmány, rengeteg új fejlesztés található, amelyek szükségszerűvé teszik azt, hogy a mindenkori előírásokat időnként szakmai szempontok alapján is felülvizsgálják. De maga a javaslat nem ad felmentést, hogy az országos tűzvédelmi szabályzatot be kelljen tartani, sőt azt gondolom, hogy egy hatósági eljárás keretében százszázalékos biztonságot jelenthet az idelátogató vendégeknek. Hiszen az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak kell azokat a műszaki megoldásokat jóváhagynia, amelyek lehetővé teszik azt, hogy ezen pont alól a beruházás maga felmentést kapjon.

Egyvalamit szeretnék önnek idézni, ez pedig Vígh László kormánybiztos úr leveléből van, és ez szó szerinti idézet: "Az építtető a törvény alapján nem kap semmilyen olyan jogosítványt, felhatalmazást, amivel veszélyeztetné a megvalósuló létesítménybe kilátogatók biztonságát, és ezt a szempontot az egész beruházás alatt maximálisan figyelembe fogják venni."

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage