BERÉNYI LÁSZLÓ, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 2012 áprilisában nyújtotta be J/6775. számon a "Roma integráció évtizede" program stratégiai terve és a nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia - mélyszegénység, gyermekszegénység, romák - összhangjáról szóló jelentést, amelynek elfogadását az emberi jogi bizottság határozati javaslat formájában indítványozta. Annak, hogy csak most tárgyalja a tisztelt Országgyűlés a jelentést, és most hivatott dönteni annak elfogadásáról, technikai, de egyben tartalmi oka is van. Technikai annyiban, hogy a felzárkózás ügye a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól átkerült az Emberi Erőforrások Minisztériumához, ugyanakkor tartalmi is, hiszen a felzárkózás területe miniszteriális szintre került. Úgy gondolom, hogy Balog Zoltán egykori államtitkár személye és eddigi munkája garancia arra, hogy a jövőben eredményeket érhetünk el, amelynek egyrészről a befektetett munka eddigi gyümölcse lehet, másrészről számos előttünk álló feladatot kell megoldanunk, amelyhez Balog miniszter úr munkabírása és akarata szükségeltetik.

Az egyes programok közötti összhang megteremtése elemi érdekünk, vagy ha úgy tetszik, ezekkel a stratégiákkal a felhalmozott tudásanyagot ideje volt összegyúrni. Tanulva elődeink hibájából is, a komplex látásmódot azért is tartom célszerűnek, mert romaintegrációról beszélni nemzeti társadalmi felzárkózás nélkül nem lehet. A mélyszegénység, a gyermekszegénység a nemzet problémája, amely gondok roma honfitársaink százezreit érinti, a roma nemzetiségűek pedig a nemzet államalkotó tényezői, igen, mert elválaszthatatlan részét képezik.

A "Roma integráció évtizede" program stratégiai terve és a nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia mellett kötelességemnek érzem megemlíteni, hogy az összhang a kormány és az Országos Roma Önkormányzat közötti keretmegállapodásra is kiterjed. Fontosnak tartom továbbá megjegyezni: a keretmegállapodásban foglalt számszerűsíthető célkitűzések elérése érdekében kidolgozott részletes intenzív intézkedési tervet kormányhatározat rögzíti, ennek eredményét pedig tudjuk vizsgálni.

Nem szabad elfeledkeznünk azonban a magyar uniós elnökség sikeréről sem, amelynek eredményeképpen kialakult az uniós roma keretstratégia. Az Európai Tanács megerősítette az uniós keretrendszert, amely nyomán a tagállamok elkészítették és benyújtották a romák integrációját célzó nemzeti stratégiájukat. Ha úgy tetszik, egy összeurópai összefogásról beszélhetünk, elsősorban magyar kezdeményezésre.

Fontosnak tartom kiemelni a Roma Koordinációs Tanács szerepét, amely testületre a jövőben is komoly szerep vár, amit az országgyűlési határozat módosításának javaslata is megerősít. A roma nemzetiség képviseletén túl ebben a tanácsban helyet kapnak az egyházak, a civil szervezetek, a tudományos és a gazdasági élet szereplői is. Összefogás nélkül ugyanis egy integrációs stratégia sem lehet sikeres. A Roma Koordinációs Tanács azt is hivatott elősegíteni a stratégia gyakorlati kidolgozásának elősegítésén túl. Magyarország egyébként elsőként nyújtotta be a nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia - mélyszegénység, gyermekszegénység, romák című dokumentumot. Ezzel kapcsolatban felszólalásomban szeretném felsorolni a felzárkóztatási stratégia beavatkozási területeit, úgymint a gyermekjólét, oktatás, képzés, foglalkoztatás, egészségügy, lakhatás, bevonás, szemléletformálás, diszkrimináció elleni küzdelem.

Az említett pontok közül kiemelném az oktatást-képzést. Többször szólaltam fel a Ház falai között is a gyermekek minőségi oktatáshoz való hozzáférése érdekében. A szakképzés javítása és a roma fiatalok hatékony felsőoktatási képzése a jövő sikerességének a záloga, melynek szakkollégiumi rendszerét ösztöndíjprogramokkal és tehetséggondozással lehet elérni.

(14.10)

A foglalkoztatás kérdésével kapcsolatban pedig szeretném megjegyezni a vállalkozásfejlesztés létfontosságát. A kis- és közepes hazai vállalkozások beruházásainak támogatása nagyarányú munkahelyteremtést eredményez, amely lehetőséggel élnünk kell.

Tisztelt Országgyűlés! Az egészségügyről annak komplex társadalmi hatása miatt sem szabad megfeledkeznünk. A prevenciós intézkedések között kell említenünk nemcsak a szűrővizsgálatokat, hanem magát a sportot is, és a sport lehetőségének megteremtését.

A jelentés egyik legfontosabb elemének tartom, hogy a monitoringrendszer kialakítását tűzi ki célul. Világosan szólva, a célokat, ahol lehet, számszerűsíteni kell, így az eredmények már két év után is mérhetőek lesznek. Ezt az elvet a H/6776. számon benyújtott országgyűlési határozati javaslat is tartalmazza, amely a "Roma integráció évtizede" program stratégiai tervéről szóló 68/2007. országgyűlési határozat módosításáról szól, mégpedig úgy, hogy a kormány a célok teljesülését a nemzeti társadalmi stratégiában foglalt célok megvalósításának nyomon követése érdekében működő monitoringrendszer keretében vizsgálja meg. Márpedig biztos vagyok benne, hogy a kormányzat a felzárkózás területén komoly és jól kimutatható eredményeket fog elérni, amelyek Magyarország és a nemzet sikereként lesznek elkönyvelhetőek.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage