GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Három gondolatot szeretnék mondani. Az egyik arról szól, hogy mélyszegénységben - mint ahogy erről ma már itt szó esett - nemcsak cigány emberek, hanem nem cigány emberek is élnek sajnálatos módon. Mind a kettő sajnálatos. A dolog lényege az, hogy ezt a helyzetet alapul véve nem különbséget kell tenni, hanem ugyanúgy, akár cigány, akár nem cigány az ember, segítő kezet kell nyújtani. Ezt kellene látnia a kormánynak is.

A másik: Szabó Timea képviselőtársam említette, hogy a közfoglalkoztatás nem megoldás. Ebben én is egyetértek, a közfoglalkoztatás olyan értelemben nem megoldás, hogy hosszú távon a család biztonságát megadja, de azt is szeretném jelezni, hogy amíg a megszerzett vagy megszerzendő tudás, tudás, tudás nincs meg, addig az elsődleges munkaerőpiacon nem fognak tudni elhelyezkedni ezek az emberek. És ha csak beletekintünk a mai munkaügyi regiszterekbe - most mindegy, hogy milyen alapon mértbe, van, aki 500 ezret mér, van, aki 660-at, teljesen mindegy -, azt látjuk, hogy a regiszterben lévő embereknek közel a fele szakmai képesítés nélkül, maximum nyolc általános iskolai végzettséggel bír. Nem akarom újra mondani, a munkaerőpiac nem fogadókész a szakmai tudás nélküli emberekre. Ilyen értelemben támogatom ennek a kormánynak meg mindenfajta kormánynak is, színétől függetlenül azt a tevékenységét, ami arról szól, hogy az elesett és a rászorult emberek számára segítő kezet nyújtson, ha más eszköze nincs, a közfoglalkoztatáson keresztül, de az párosuljon értékteremtéssel.

S még egyszer mondom, egyetértek abban, támogatom, hogy nem jó, ha a 16 éves korosztály a tankötelezettség felső időpontja. Nem jó az, ha a szakképzés rendszerében elvesznek a gyakorlati képzéstől forrásokat, és ezáltal a szakképzésbe került fiatalok sem tudnak olyan tevékenységet folytatni, ami kell a tudás megszerzéséhez. Elnök úr, köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage