VOLNER JÁNOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Én örülök neki, hogy MSZP-s képviselőtársaim azt is észrevették, hogy nemcsak cigányok élnek mélyszegénységben, hanem magyarok is. Szomorúnak azt tartom, hogy ezeket a magyar embereket elsősorban a szocialista kormányzati évek juttatták mélyszegénységbe, képviselőtársaim. S ha belegondolunk abba, hogy most sem történt egyéb ennek a jelentésnek a megírásakor, csak az, hogy rögzítették hellyel-közzel jól vagy rosszul a tényeket, azt, hogy nem nagyon mozdult el Magyarország a romastratégiában, nem emelkedett fel a cigányság, nem sikerült megfordítania káros társadalmi folyamatokat, akkor elmondhatjuk azt, hogy az elmúlt húsz év, a rendszerváltás óta eltelt két évtized óriási kudarc volt ezen a területen is.

Képviselőtársaim, mi az, amit mi hiányolunk ebből? Azt, hogy az értékteremtés irányába nem próbálják eltaszigálni a cigányságot. Itt nem arról van szó, amit oly sokszor hangoztatnak különböző szakmai anyagokban, hogy vissza kell vezetni az embereket a munka világába, mert olyan emberekről beszélünk, egy olyan generációról, amely felnőtt a rendszerváltás óta, akik soha nem voltak a munka világának a részesei. Ezeket az embereket be kell vezetni oda. Ha másképp nem megy, akkor a legelemibb, legegyszerűbb mezőgazdasági munkákkal, azzal a készséggel el kell őket látni, fel kell őket vértezni, hogy legalább magukat el tudják tartani, meg tudják termelni saját maguk számára az élelmiszert.

Az gondolom, ez az alap, hogy az önfenntartásra egy közösség képes legyen, utána jöhet az, hogy ha az önfenntartáson kívül képes betartani a közösségi normákat, mivel járulhat hozzá az ország anyagi gyarapodásához. Ennek a megteremtését sem az előttünk fekvő jelentés nem tartalmazza, sem pedig az elmúlt húsz évben készült szakmai anyagok nem adtak rá megnyugtató választ. Ennek a pótlását várjuk el jelenleg a kormányoldaltól.

Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage