OSZTOLYKÁN ÁGNES (LMP): Köszönöm szépen. Azt szeretném önökkel megosztani, hogy miért is vagyunk ma itt. 2005-ben elindult egy program, aminek az volt a neve, hogy "Roma integráció évtizede" program. Ezt a programot nem kormányok találták ki, hanem nemzetközi szervezetek, olyan donorok, akik rengeteg pénzt költöttek a romaintegrációra. Az ok az volt, hogy ezeknek a pénzeknek a hasznosulása nehezen volt mérhető. Ezért arra gondoltak, hogy ráveszik a közép-kelet-európai kormányok képviselőit arra, hogy a kormányok vállalják fel a romaintegráció kérdését. Jómagam hét évet töltöttem el ebben a programban, nagyon komolyan részt vettem abban az anyagban, ami most átdolgozásra kerül, persze nem egyedül, ül itt egy nagyon fontos a teremben, sajnos a Fidesz páholyában, aki roma fiatalként szintén segítette ezt a munkát.

(15.20)

Ez a dolog, ez az ügy volt ennek az egész EU-s romastratégiának a kiindulópontja. Lehet sok mindent mondani az akkori szocialista kormányra, de azt el kell mondani, hogy ez a szocialista kormány állt ennek az élére, és lett ennek az egésznek a védnöke, ha üggyel-bajjal is. De nagyon sok dologban egyetértettünk, és el szeretném önöknek mondani, hogy akkoriban a kormánynak is fontos kitétele volt, hogy a roma civileket meg akarja ebben jeleníteni, és annak a bizonyos országos cselekvési tervnek, amiből ez az országgyűlési határozat készült, annak a civil kidolgozói között nemcsak roma fiatalok vettek részt, hanem az akkori cigány önkormányzat és más civilek is, köztük a Lungo Drom is, köztük Farkas Flórián is.

Tehát mindenkinek megvan ebben az egészben a felelőssége, és azt gondolom, hogy ha sok mindent nem tettünk ebben az ügyben, de azt tettük, hogy legalább négy fő kérdésben megegyeztünk, amit ez az anyag továbbvisz. (Taps az LMP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage