VOLNER JÁNOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Én egyetértek Berényi László fideszes képviselőtársammal abban, hogy a munkanélküliség össztársadalmi problémát jelent.

(15.40)

De rá szeretnék világítani az arányokra, képviselő úr. Jelenleg ott tartunk - még Balog Zoltán jelenlegi miniszter, korábbi társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár adataira támaszkodva mondom ezt -, hogy 89 százalékos a cigányság köreiben a munkanélküliség. 89 százalékos! 2050-re a legvalószínűbb demográfiai trendek alapján minden második munkaképes korú polgára Magyarországnak cigány származású lesz. Ezek jelenleg a népesedési trendek. Ha ezen a kérdésen, ezen a cigányproblémán nem tudunk hatékonyan változtatni, nem tudjuk a világot megfordítani, akkor ez a társadalom 89 százalékos cigány-munkanélküliség mellett 2050-re gazdaságilag teljesen finanszírozhatatlan lesz, közbiztonságilag pedig fenntarthatatlan.

Képviselőtársam is bólogat, egyetértünk. De képviselő úr, mi történt az elmúlt időszakban, az elmúlt két évben, ami mondjuk, ezen segített volna? Mit tett hozzá ez a jelentés a helyzet megoldásához? A probléma egyre nagyobb, egyre súlyosabb, láthatóan nem képesek kezelni ezt a problémát. Nem képesek arra sem, hogy egyáltalán a diagnózist fölállítsák. Nem képesek arra, hogy őszintén beszéljünk ezekről a kérdésekről. Beszéljünk arról, hogy igen, magas arányban van a cigányság köreiben jelen a munkanélküliség, a bűnözés és sajnos számos olyan társadalmi magatartásforma, ami a közösségi normákkal, elvekkel, jogszabályokkal ellentétes.

Ezeket a kérdéseket úgy lehet megközelíteni, és úgy lehet ezeket a problémákat megoldani, ha ezekről először őszintén párbeszédet folytatunk egymással mindenféle álságosság nélkül, és ezután lehet a megoldás felé elindulni. Addig, amíg a valósággal nem merünk szembesülni, nem reménykedhetünk a megoldásban sem.

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage