DR. HOPPÁL PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt hiszem, hogy minden itt jelen lévő politikai erő eltökélt abban a szándékban, hogy a romák integrációjának a kérdése egy nagyon fontos felelősség, és a többségi társadalom felelőssége, mindannyiunk közös érdeke. Örülök annak, hogy a felszólalások egyébként ennek a felelősségnek az irányába mutatnak ellenzéki és kormánypárti oldalról is az elmúlt időszakban.

Az oktatási bizottságban folyt ennek az ügynek a mentén egy vita, és ott is nagyjából egy irányba mutattak a vélemények. Azt gondolom, mindnyájan egyetérthetünk abban, hogy a többségi társadalomnak nagyon fontos felelőssége és érdeke az, hogy a hátrányos helyzetű térségek és a halmozottan hátrányos helyzetű családok felzárkóztatása komplexen megtörténjék. Erre számos külföldi kiváló példa van, az Egyesült Államokban ilyen programokat már bonyolítottak, és hála istennek itt most Európában is elindult, megmozdult valami. Koncepció gyártása az első szempont, ami nagyjából itt most Magyarországon és Európában, az Unióban már megtörtént, és majd ezt kell hogy kövesse a célirányos finanszírozás.

Kevés volt a korábbi időszakban az, hogy uniós pénzeket különböző pályázati keretekben, különböző szervezeteken keresztül el lehetett nyerni. Ma pontosan az iránya jó, amit most teszünk, tisztelt képviselőtársaim, egy koncepció után fog majd haladni a célirányos segítség. Hiszen olyan leszakadó térségekben, mint a kelet-magyarországi térség vagy a dél-dunántúli térség, célirányos programokra van szükség, munkahelyteremtésre és nyilvánvalóan a legifjabb korosztály, a gyermekek, a fiatalok iskoláztatása és felzárkóztatása terén. Ezt a célt próbálja fogalmazni ez a stratégia, és mindenki, aki ehhez hozzátesz, az a jövőt szolgálja.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage