BERÉNYI LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Nyakó Képviselőtársam! Az első kérdésére, hogy Farkas Flórián hol van: hát keresi az MSZP-s országgyűlési képviselőt, a nem létezőt, mert eddig volt fontos önök számára a romaügy. (Közbeszólás a kormánypárti sorokból: Így van!)

Az LMP-s kérdésre pedig és a jobbikos kérdésre: Farkas Flóriánnak betervezett programja volt (Nyakó István: De hol van?), és a napirend csúszása miatt nem lehet itt, ezért odament, ahova kellett mennie. (Nyakó István: Hamarabb kezdtük a napirendet.) Én viszont itt vagyok, és ha nem kielégítő majd az egyes, vitában elhangzott kérdésekre a válasz, akkor esetleg majd Farkas Flóriánnak is meg lehet tenni. (Dúró Dóra közbeszól.)

Egy dologra rávilágítok viszont: nem szabad elkomolytalankodni a romaintegrációt, mert ha tetszik, ha nem, ez egy össztársadalmi kérdés. Lehet, hogy 10 év múlva, 15 év múlva, 20 év múlva, amikor mi kerülünk pont abba a helyzetbe, hogy szükségünk lenne annak a korosztálynak a teljesítményére, ami mérhető lesz, akkor hiányzik majd, ha most mi rosszul döntünk.

A nemzeti kormány jól dönt, jól idézi elő azokat a komplex programban meghatározó célkitűzéseket, ami szükségeltetik ahhoz, hogy eredményeket mutasson föl a magyar kisebbségi közösség, a cigányság, és ehhez adja a lehetőséget.

Európa ráébred arra, hogy a durván 11-13 millió cigánnyal is kell kezdeni valamit, tehát begyűrűzik Európába. Kérjük a képviselő hölgyeket és urakat, hogy kezdjünk el egy jó úton járni mi magyarok. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti sorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage