OSZTOLYKÁN ÁGNES (LMP): Azt gondolom, ne menjünk bele abba, hogy ki hogyan általánosít, és az önök eddigi politikai múltja mennyiben mutatja azt, hogy önök általánosítanak-e, vagy nem.

Azt gondolom, arra próbáltam rámutatni - miközben ugye ön arról beszél, hogy ennek cigány és nem cigány gyerekek lehetnek a részesei -, miben tudja nekem bizonyítani ön azt, hogy ha ön vagy bárki azt gondolja, hogy az én gyerekemnek egy bentlakásos iskolában kell laknia vagy tanulnia, ott milyen pluszszolgáltatásokat ad neki ez az iskola. Ugyanis már régen is működtek ilyen segítő programok - hogy csak egyet mondjak önnek, amit szintén Szabó Timea képviselőtársam már említett -, a Tanoda-program erre találódott ki. Én magam a pályám kezdetén, amikor elvégeztem az egyetemet, a VIII. kerületben tanítottam egy ilyen Tanoda-iskolában, ahova igen, olyan gyerekek is jártak a tanodába, és olyan gyerekeknek segítettem, akik mondjuk, azért jártak a tanodába tanulni, mert otthon nem volt villany.

Azt gondolom, hogy ez nem determinál sem egy roma, sem egy nem roma gyereket arra, hogy őt a családjából kiszakítsuk. Nem mondom azt, hogy nincsenek olyan helyzetek, amikor ez indokolt lenne, de én arra lennék kíváncsi, egy módszertani érvelésre, hogy az ön által favorizált bentlakásos iskola mivel ad többet a roma és nem roma gyerekeknek, azon kívül, hogy mondjuk, kiszakítjuk őket a családi környezetükből, legyen az ilyen vagy olyan.

Köszönöm szépen. (Taps az LMP padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage