MIRKÓCZKI ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Osztolykán képviselőtársamnak mondanám - nem akarok részletekbe belemenni -, hogy mivel ad többet. Próbáljon egy picit elvonatkoztatni attól, hogy ez ön elleni vagy bármilyen etnikum elleni jobbikos támadás, és gondolja végig még egyszer, hogy hány olyan háztartás van - és akkor igen, én mondom -, hány olyan cigány háztartás van Magyarországon és csak az én megyémben, és csak az én községemben és környezetében, ahol nincs fűtés, nincs villany, alkoholisták a szülők, nincs meleg víz, és az a szerencsétlen gyermek, nem egy, több, aki megszületik abba a családba, teljesen esélytelen, már az óvodában, már az iskolában óriási szellemi, lelki, mindenféle károk érik csak a saját környezetében.

És ha ezt végiggondolja - és gondolom, azzal nem vitatkozik, hogy ilyen sajnos létezik, és nagyon sok létezik -, akkor most tegye föl még egyszer a kérdést, hogy egy bentlakásos iskola mivel ad többet. Például megteremti azokat a feltételeket, fizikális, morális, mindenféle értelemben, hogy ez a gyermek normális oktatáshoz jusson, szakmát, végzettséget szerezzen, és beilleszkedjen a normális társadalmi életbe felnőtt korára. Ennyi a lényege, semmi több, és nem arról szól, hogy mi minden cigány gyermeket ki akarunk venni a családjából. Pont arról beszélünk, hogy vannak olyan körülmények, amelyek egyszerűen tarthatatlanok, és generálják, konzerválják, hogy az a gyerek ugyanolyan lesz, mint a szüleje, és esélytelen lesz arra, hogy normális életet éljen.

Cáfolja ezt meg, ha nem hiszi, hogy mivel teszünk jót: ha ott hagyjuk ebben a környezetben, és segélyezzük a szülőket, ami garantáltan megy a kocsmába, uzsorára, és a többi, vagy arra...(Berényi László: Óóó!) - hát persze, ezt is a Jobbik találta ki, és nyilván a Jobbik hibája, ugye, mi uzsorázunk rendszeresen -, vagy azzal, ha azt a gyermeket kiemeljük onnan és megmentjük?

Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage