SZABÓ TIMEA (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Azt javaslom, hogy egy picit szálljunk ki ebből a mókuskerékből, amibe belekerültünk, hogy kényszer, nem kényszer, jó, nem jó ez a bentlakásos iskola. Még azt is elhiszem, hogy vannak jó bentlakásos iskolák. Nem feltétlenül értek azzal egyet, hogy aki 3 éves korában beadja a gyerekét egy bentlakásos iskolába, az önként teszi, még akkor is, ha ez úgy tűnik. De szálljunk ki ebből a diskurzusból egy picit, és térjünk vissza arra, hogy kinek a feladata a lakhatási körülményeket javítani.

Úgy gondolom, nem bentlakásos iskolákkal fogjuk ezt megoldani, ahogy a nemzeti felzárkózási stratégia részét képezi az, hogy a lakhatási körülményeket az államnak kell javítania és nem bentlakásos iskolákkal. Hát miről beszélünk? Itt van, a kormány megígérte, hogy a telepfelszámolási programja integrálja a roma lakosságot, felzárkóztatja őket, javítja a lakhatási körülményeiket. Sajnos pontosan azt látjuk, hogy a TÁMOP-ból támogatott telepfelszámolási program nemhogy felszámolja ezeket a telepeket, de pontosan mélyíti azt a fajta szegregációt, amit egyébként felszámolni kívánnának; azzal, hogy pályázati feltételként az jelenik meg, hogy közös fürdőt létre kell hozni a telepen. Már bocsánat, ha picit is ismernék a roma kultúrát, akkor tudnák, hogy még a gyerekek sem vetkőznek le egymás előtt, nemhogy egy közös fürdőbe elmenjenek, meg két szociális munkást kell biztosítani. Bocsánat, ezzel a telepfelszámolást nem fogja megoldani a kormány.

Valódi telepfelszámolási programot szeretnénk, olyan pályázati feltételekkel, mint például az infrastruktúra kiépítése, a vízvezeték, ahogy önök is mondták, hogy nincs kiépített vízvezeték, nincs villany a telepeken, nem juthat el például egy védőnő a telepekre busszal, mert nincs közlekedés biztosítva. Ahelyett, hogy bentlakásos iskolákról folyik itt órákon keresztül a diskurzus, inkább visszatérnék a kormány felelősségére ebben a kérdésben. És azt szeretném mondani, vagy arra szeretném emlékeztetni itt képviselőtársaimat, hogy elsősorban az állam feladata a lakhatás körülményeinek javítása.

Köszönöm. (Szórványos taps az LMP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage