GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Egy kicsivel kell hosszabbnak lennem, mint az előttem szóló kormánypárti képviselő, mert való igaz, az európai parlamenti vagy európai tanácsi irányelv jogharmonizációs átültetésével egyetértünk, az abban foglaltakat itt tételesen nem ismétlem meg, akár a bírság, a szabályok, a közlekedési szabályok, az engedélyek kérdését.

Amivel nekünk problémánk van, azt gondolom, ez az államtitkár úr expozéjából is tökéletesen kitűnik, hogy olyan esetben, amikor egy törvény jogot ad egy kormánynak, hogy rendeletben szabályozzon nagyon fontos tételeket, akkor számunkra egyszerűen elengedhetetlen az, hogy ne legyen csatolva az előterjesztés mellé, ha más nem, legalább egy elképzelés arról, hogy a kormány mit tervez, mi a szándéka, ennek milyen kihatása lehet. Nyilván, ahogyan az államtitkár úr elmondta, hogy a magánszemélyek esetében 50 ezer forint, a jogi személyek esetében legfeljebb 200 ezer forint, ezt itt lehet, de valójában egy esettanulmány arról, hogy mire lehet itt számítani; nyilvánvalóan ez a költségvetés problémáját nem fogja megoldani, tehát ilyen illúziónk nincs, de azt gondolom, ez az eljárás mindenképpen így lenne helyes.

Azzal is egyetértek, amit az államtitkár úr elmondott, hogy igen, érdek fűződne ahhoz, hogy a magyar hajózás erősödjön. Azt hiszem, igaz, hogy ma egy 300 tonna tartalmú hajónál nem ez a kategória, de nagyon sok olyan kis hajó van, amelyek nem magyar zászló alatt hajóznak az Adrián, és ezek azért átutaznak az országon, tehát érdekes lesz az, hogy milyen engedélyekkel rendelkeznek majd, és a kiléptetésnél a vámhatóság majd hogyan tud érvényt szerezni a kormányrendeletben meghatározottaknak.

Még egyet szeretnék elmondani, és ezt csak azért teszem, államtitkár úr, mert amikor majd a kormányrendeletet alkotják, az nagyon furcsa számunkra, hogy a bírság kiszabásánál az adott megbírságolandó, akár magánember vagy akár vállalkozás milyen vagyoni helyzettel, milyen vagyoni körülményekkel rendelkezik.

(17.10)

Az a meggyőződésünk: itt annak kell dominálni, hogy aki szabályt sért, milyen gyakorisággal, tehát már volt-e adott kérdésben szabálysértése, és hogy ez a szabálysértés mekkora súlyú, mennyire veszélyeztette mások akár anyagi, akár személyi biztonságát.

Tehát ezen indok alapján, miközben egyetértünk, hogy a jogharmonizációs kötelezettségnek eleget kell tenni, de mi nemmel fogunk szavazni erre a törvényjavaslatra.

Köszönöm szépen a szót, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage