SZILÁGYI LÁSZLÓ (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Támogatjuk a törvényjavaslatot, hiszen döntően európai parlamenti és tanácsi irányelvet ültet át, ezt üdvözöljük.

Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy rentegeg munka következik még ebből, hiszen maga a törvénytervezet is felsorol egy hosszú listát, hogy milyen alacsonyabb rendű jogszabályokat kell megalkotni, és bizony ezzel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy a jelenlegi szabályozás elég lyukas, és különösen a jogérvényesítésre is el lehet mondani, hogy nem működik, nem kényszeríti ki a vízen közlekedők szabálykövető magatartását.

Ahogy Bödecs képviselő is említette, manapság már olyan nagy értékű, drága és gyors hajók, motorcsónakok közlekednek a vizeken, Dunán, Tiszán, amelyek teljesen új kihívások elé állítják a hatóságokat, és bizony konfliktusforrás keletkezik ebből, mindenféle újfajta környezethasználatok elviselésére kényszerítik a pihenni vágyókat, a sportolókat, a horgászokat, és ezeknek a nagyértékű eszközöknek és közlekedési eszközöknek a szabályszerű használatát nem nagyon ellenőrzik, és csupán nevetséges szankciókkal sújtják.

Egy kicsit lépünk csak előre, azt gondolom, ezzel a törvénytervezettel. Természetes személyek esetén 50, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén 200 ezer forintos maximális bírságtétellel kalkulál ez a tervezet, ami azt gondolom, hogy még mindig bagatellnek számít, pláne, ha összehasonlítjuk ezt az összeget a különböző jachtok és jet-skik értékével. Biztos, hogy ennél elrettentőbb bírságtételekre lesz szükség, hogy rendes mederbe tereljük ezeknek a használatát.

A másik kiemelendő momentum ebben a törvénytervezetben a kereskedelmi hajók baleset-biztosításával kapcsolatos. A mi ízélésünk szerint ennél sokkal konkrétabban kellene nevesíteni többféle biztosítási jogcímet is, leginkább a környezeti kárral kapcsolatos jogcímeket. Hiszen a hajóbalesetekben a környezeti károsodás mindig az egyik legjellemzőbb biztosítási esemény. Úgyhogy azt gondolom, hogy ezt kellene sokkal jobban kiemelni, és az alacsonyabb rendű jogszabályokban különösen odafigyelni, hogy a környezeti kár megelőzésében és a környezeti károk esetleges elhárításában sokkal komolyabb eszközei legyenek a hatóságoknak.

Köszönöm szépen a figyelmüket.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage