DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Igyekeztem követni a logikáját. Nem nagyon tudtam, ezért engedje meg, hogy a történetet én is előadjam, hogy hogyan lesz egy politikai kukkolásból lényegében egy, azt kritika nélkül átvevő ellenzéki pártnak az árnyékra ugrása. Múlt héten egy egyébként nem a minisztérium által szervezett valamifajta vállalati egyeztetésen részt vett egy, ugyancsak nem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium állományába tartozó - direkt kiírták nekem, hogy ne mondjam a nevét, mert nem közéleti szereplő a pasas, maradjunk abban, hogy D. G. nevű szakértő - menetrendi szakértő, nem vette észre, hogy az egyébként abba a társaságba, amelyről bevallom, eddig nekem jobb véleményem volt, amely visszaél azzal, hogy nem lehet őket az úriemberek listájáról törölni, mert soha nem voltak rajta (Derültség.), ezek felvettek egy magánbeszélgetést, amelynek során ez a jóember szamárságokat beszélt.

Vegyük sorban! Ön itt elmondta elég messzire eljutva a történetben, hogy a Fidesz be akarja zárni a mellékvonalakat. Nem akarja bezárni; a Fidesz nem bezárta, megnyitotta. A Fidesz nem rombolja a hálózatot, hanem építette, építi annak ellenére, hogy egyébként az önök szellemi elődjeiként, eredményeként egy olyan hálózatot vettünk át, ahol 7400 kilométeren 4 ezer lassújel van. Ezt két év alatt nem lehet érdemben javítani, ehhez optimista számítások szerint is 10-15 év kell. Mi ezt a munkát megkezdtük.

Ön azt mondja, hogy mi nem foglalkozunk kellőképpen a közösségi közlekedéssel, csak szavakban. Képviselő úr, sok évtized után a közelmúltban fogadtuk el egyébként az önök, hogy mondjam, óvatos távolságtartása mellett a közösségi közlekedésről szóló jogszabályt, amely azt mondja, hogy a kötött pályás közlekedésnek előnye van, amely azt mondja, hogy egységesíteni kell a hálózatot, amely azt mondja, hogy egységesíteni kell a tarifarendszert, amely azt mondja, hogy egységesíteni kell a fejlesztéseket, és egyáltalában biztosítania kell ennek az egész ország és az egész társadalom számára létfontosságú ágazatnak előbb a stabilizálását, majd a fejlődését és fejlesztését.

Hogy egy orvul felvett kalózfelvételen egy felelőtlen ember szamárságokat beszél, nem ismerem az illetőt, gondolom, egy nagyobb levegőre vágyó valaki, aki élvezte, hogy ott 10-12 ember hallgatja őt, elengedi magát, ebből olyan következtetéseket levonni, amelyet ön levont, hogy az ország számára megtévesztő és ezért káros, úgy gondolom, ez az önök politizálásába belefér. Hogy nem igaz, az egy napirend előtti hozzászólásában végső soron nem képezheti kritika tárgyát, mert az esetek többségében nem rí ki abból a sorból, amelyek sorában ez elhangzik. (Derültség.) De ne haragudjon, a személyemre nézve is sértő! A személyemre is sértő, mert én egyszerűen nem adtam okot sem a frakciójának, sem önnek, hogy ilyen szamárságokat állítson velem kapcsolatban és rólam. Úgyhogy engedje meg, hogy ezen személy szerint felháborodjak és visszautasítsam.

Köszönöm, elnök úr, a türelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage